Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Блинкън приветства „изключителното“ разширяване на връзките в областта на отбраната с Филипините

[post-views]
Блинкън заяви, че ще повдигне въпроса за защитата на цивилните в Газа по време на предстоящото си посещение в Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече днес „изключително“ укрепването на връзките в областта на отбраната с Филипините. По думите му разширяването на съюзите, извършвано от Вашингтон, не е насочено срещу Китай, предаде Ройтерс.

По време на посещението си във Филипините Блинкън заяви, че действията на Китай в Южнокитайско море са предизвикали широка международна реакция и САЩ са се ангажирали с интензивна дипломация за утвърждаване на международното право.

„Безпокоим се от действията (на Китай), които застрашават общата ни визия за свободен и отворен Индо-тихоокеански регион, включително в Южнокитайско море и в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Филипините“, заяви Блинкън на пресконференция заедно с филипинския си колега.

Връзките между Филипините и Китай се влошиха на фона на многократни разправии относно филипинската  изключителната икономическа зона, като Манила обвини бреговата охрана на Китай в провеждане на  агресивна политика.

Пекин, който претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, твърди, че филипинските плавателни съдове навлизат в негови териториални води.

Китай заяви, че САЩ нямат легитимно право да се намесват в Южнокитайско море. „Съединените щати не са част от Южнокитайско море и (следователно) нямат право да се намесват в споровете между Китай и Филипините“, каза говорителят на китайското външно министерство Ли Цзян пред репортери.

„Военното сътрудничество между САЩ и Филипините не бива да накърнява суверенитета и морските права и интереси на Китай в Южнокитайско море, а още по-малко да се използва да подкрепя незаконната позиция на Филипините“, заяви Ли на редовен брифинг.

Спорът между Пекин и Манила съвпада със засилването на военните връзки между Филипините и САЩ през последната година, като Манила почти удвои броя на базите си, достъпни за американските сили, включително три нови обекта, разположени близо до Тайван.

Филипините и САЩ са обвързани с договор за взаимно сътрудничество от 1951 г., по силата на който трябва да се защитават взаимно в случай на нападение.

Блинкън днес подчерта, че споразумението е „желязно“, добавяйки, че то се отнася и до въоръжените нападения срещу филипинските въоръжени сили, търговски кораби и въздухоплавателни средства, включително тези на бреговата охрана, където и да е в Южнокитайско море.

Той също така заяви, че ще се разширят и икономическите връзки със САЩ, като се предлага подкрепа за филипинското производство с оглед за диверсифициране на веригите за доставки.

Външният министър на Филипините Енрике Манало заяви, че предизвикателството е как да се поддържат и подобряват отношенията със САЩ, като изказа благодарност към Вашингтон за подкрепата  при неотдавнашните спорове с Китай в Южнокитайско море.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани