Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дмитро Кулеба: Ако Русия не бъде спряна в Украйна, тя ще създаде опасност за Европа и Централна Азия

[post-views]

Украинският външен министър Дмитро Кулеба проведе онлайн брифинг с журналисти от много държави за хода на събитията от войната в неговата страна.

Той отбеляза, че вече почти 25 месеца продължава руската инвазия, „чиято  цел беше да унищожи Украйна“.

В тази връзка Кулеба предупреди, че ако Русия не бъде спряна в Украйна, опасност съществува за страните от Европа и Централна Азия. Той посочи като мотив на руския президент Владимир Путин за действията му стремежът за възстановяване на мощта на Съветския съюз и Руската империя.

На фронтовата линия, простираща се на повече от 1000 км, обстановката остава напрегната. Външният министър на Украйна отбеляза засиленото използване от руска страна на планиращи бомби, с тегло от 500 до 1500 кг, чиято поразяваща сила е голяма.

Що се отнася до атаките на руските войски, Кулеба отбеляза, че очевидно Москва не цени човешкия живот, поради което настъпващите руски войници буквално минават през труповете на вече загиналите си другари. Той също така посочи, че успоредно със сраженията на фронтовата линия войските на Русия атакуват непрекъснато цивилното население и гражданската инфраструктура.

„Дроновете са новите герои във войната“, отбеляза Кулеба, допълвайки, че до края на годината страната му ще произведе 1 000 000 бойни дрона.

По отношение на материалната обезпеченост на украинската армия, министърът посочи, тя има нужда от снабдяване с ракети с по-голям обсег на действие и бронирана техника, както и от муниции за артилерията и системи за ПВО.

„Нито една страна в света не иска мир повече от Украйна“, подчерта външният министър и допълни, че страната му няма друг избор, освен да се защитава. Той допълни, че президентът Володимир Зеленски е предложил формулата за мир, която е единствено възможната.

 На въпрос от унгарски журналист какво очаква от предстояща среща следващата седмица с унгарския външен министър, Кулеба отговори, че няма такава среща в програмата си и отбеляза, че е разговарял с Петер Сиярто преди няколко месеца (29 януари – бел. ред.) в Ужгород. Украинският външен министър допълни, че Киев и Будапеща работят по развитие на двустранните отношения и изрази надежда Унгария да не спъва усилията на Киев за присъединяване към ЕС и НАТО.

Във връзка с агресивните планове на Москва Кулеба отбеляза, че ако страните от Централна и Източна Европа, както и от Централна Азия не искат да видят на своя територия руски войски, то тогава трябва да помогнат на Украйна да ги победи на своя земя.

С Полша Украйна няма проблеми, освен по отношение на търговията и селскостопанската продукция , посочи Кулеба.

Попитан какво е отношението на страните от Глобалния юг към страната му, украинският външен министър отбеляза, че динамиката на политическите отношения зависи от случващото се на фронта. В периодите, когато украинската армия бележи успехи, страните от Глобалния юг клонят към Киев, но при промяна, т.е. напредване на руските войски, те стават „по-балансирани“.

Кулеба също така посочи големия потенциал на Китай да допринесе за края на войната в Украйна поради връзките между Пекин и Москва и отбеляза ползотворния разговор, който е провел на Международната конференция по сигурността в Мюнхен с външния министър на Китай Ван И.

Все още не може да бъде посочена дата за провеждането на среща на върха в Швейцария, на която Киев и неговите съюзници да обсъдят визията на президента Зеленски за мир в Украйна, отбеляза Кулеба, тъй като организирането на участието на множество държавни лидери изисква време.

Украинският външен министър не очаква промяна в политиката на Кремъл след проведените през уикенда президентски избори в Русия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани