Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕП ще гласува резолюция с призив до средата на годината да има решение за пълното приемане на България и Румъния в Шенген

[post-views]

Комисията по петициите на Европейския парламент одобри днес предложение за резолюция, в която се призовава до средата на годината да бъде прието решение за цялостното присъединяване към Шенген на България и Румъния.

Очаква се документът да бъде гласуван в пленарната зала до края на април. Предлага се ЕП да призове Белгийското председателство на Съвета на ЕС да бъде прието възможно най-скоро и не по-късно от средата на годината решение за пълно отпадане на проверките по вътрешните шенгенски граници за България и Румъния. Предвижда се евродепутатите да поискат от Европейската комисия да предложи незабавно въвеждането на задължително правило проверките на товарните автомобили по вътрешните граници на ЕС да траят по една минута на камион.

В документа се отбелязва, че засега стотици товарни автомобили престояват по вътрешните граници на ЕС в изключително дълго изчакване заради проверките, за които не е определена законодателно пределна продължителност. Липсата на достатъчно възможности за проверки по границите води до струпването на опашки, а това причинява влошаване на здравето на водачите и на безопасността при тяхната работа, и повишава цените за тяхната дейност. Изчакването по границите води до загуби от стотици хиляди евро за бизнеса, до замърсяване на въздуха, влошаване на качеството на водите и до шумово замърсяване, като особено тревожно е положението по границите със страните от Западните Балкани, се посочва в одобрения днес текст.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани