Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лойд Остин: Вашингтон няма да допусне Украйна да се провали

[post-views]
Лойд Остин: Вашингтон няма да допусне Украйна да се провали

Министърът на отбраната Лойд Остин обеща, че Съединените щати няма да допуснат Украйна да се провали, въпреки че предоставянето на допълнителна помощ се бави в Конгреса, а киевските сили изпитват недостиг на боеприпаси.

Ръководената от републиканците Камара на представителите блокира отпускането на 60 млрд. долара помощ за Украйна, а Съединените щати предупредиха, че неотдавнашният пакет от 300 млн. долара ще стигне само за няколко седмици.

„Съединените щати няма да позволят на Украйна да се провали“, заяви Остин при откриването на среща в Германия на международните поддръжници на Украйна, предаде АФП.

„Оставаме решени да предоставим на Украйна ресурсите, от които тя се нуждае, за да се противопостави на агресията на Кремъл“, добави той.

Миналата седмица Вашингтон обяви помощ за Украйна в размер на 300 млн. долара, но Остин заяви, че тя е възможна само благодарение на икономиите от последните покупки на Пентагона.

„Успяхме да подкрепим този така необходим пакет само благодарение на това, че установихме някои непредвидени икономии по договорите“, каза Остин.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви предишния ден: „За нас е изключително важно Конгресът скоро да приключи всички необходими процедури и да вземе окончателно решение“ относно помощта за Киев.

Най-високопоставеният американски военен генерал Чарлз „CQ“ Браун обясни пред журналисти на път за срещата в Украйна, че киевските войски „трябва да обърнат внимание на темповете си на снабдяване и на начина на изпълнение“.

Налице е „постепенно движение напред-назад между Украйна и Русия“, с „постепенни печалби и от двете страни“, каза той.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани