Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нигер сложи край на военното сътрудничество със САЩ

[post-views]

Нигер се оттегля от споразумението си за военно сътрудничество със САЩ и нарежда на около 1000 американски военнослужещи да напуснат страната.

Отмяната на споразумението за сътрудничество в отбраната на практика слага край на присъствието на 1 000 -та американски военни на територията на  страната с население от  25 милиона души.

Според „Ню Йорк таймс“ в събота военният говорител на Нигер  полковник Амаду Абдрамане е заявил чрез националната телевизия, че „американското присъствие на територията на Република Нигер е незаконно“ и нарушава всички конституционни и демократични правила с присъствието на чужда армия на неговата територия.

От Пентагона казват, че това е неочаквано решение, след като миналата седмица делегация от Вашингтон е имала среща с представители на хунтата известна като Национален съвет за Защита на родината (CNSP).

Според зам.-говорителката на Пентагона Сабрина Сингх в разговорите  американските представители са изразили  опасенията си относно връзките на Нигер с Русия и Иран.

За американските операции в африканския регион Сахел е особено важна  откритата преди 6 години военновъздушна база за управление на дронове  в Агадез на  стойност 110 милиона долара. Служители от администрацията на Байдън продължават да работят чрез дипломатически канали, за да търсят разяснения за действията на режима.

Източник: bnr.bg

Избрани