Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и съюзниците провеждат среща на контактната група за Украйна

[post-views]
Лойд Остин: Ударите срещу хусите бяха насочени към радарна, безпилотна и ракетна инфраструктура

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще се опита да убеди европейските си съюзници, че администрацията на президента Джо Байдън все още е ангажирана с подкрепата за Украйна, въпреки че парите за въоръжаване на Киев са на практика изчерпани и има малко признаци, че Конгресът ще предприеме действия за отпускане на блокираните средства.

Републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън засега отказва да свика гласуване по законопроект, който би осигурил още 60 млрд. долара за Украйна, а Белият дом се опитва да намери начини да изпрати помощ на Киев, който се сражава с руските сили повече от две години.

Остин ще ръководи месечната среща, известна като Контактна група за отбрана на Украйна (UDCG), която се провежда във военновъздушната база Рамщайн в Германия, на около 50 съюзници, които оказват военна подкрепа на Киев.

Пентагонът заяви, че Остин, който прави първото си задгранично пътуване след лечението на рак на простатата, ще повтори, че Вашингтон е ангажиран с Украйна.

Официални лица обаче твърдят, че липсата на налично финансиране вече оказва влияние на място в Украйна, чиито сили трябва да се справят с оскъдни ресурси, предаде АФП.

„Мисля, че нашите съюзници са напълно наясно със ситуацията с финансирането ни, а украинците – повече от всички останали, поради недостига, който се получава в резултат на това, че не можем да ги снабдяваме“, заяви високопоставен служител на отбраната на САЩ, говорейки при условие за анонимност.

Миналата седмица администрацията на Байдън заяви, че ще изпрати 300 млн. долара военна помощ на Украйна, но добави, че това е извънреден ход след неочаквани икономии от военни договори, които Пентагонът е сключил.

Длъжностните лица не изключват, че могат да намерят допълнителни средства извън големия пакет, но според тях тази сума няма да е достатъчна, за да компенсира липсата на действия от страна на Конгреса.

Експертите твърдят, че Остин ще се сблъска със скептицизъм в Европа.

„За американските лидери става все по-трудно да пътуват до Европа с посланието, че Съединените щати са ангажирани с Украйна в дългосрочен план“, каза Рейчъл Рицо, старши сътрудник в Европейския център на Атлантическия съвет във Вашингтон.

„Посланието за този дългосрочен финансов, военен и икономически ангажимент противоречи на реалността, която се случва на Капитолийския хълм“, допълни Рицо.

На съвместна пресконференция в Берлин на 15 март германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и полският министър-председател Доналд Туск потвърдиха подкрепата си за Украйна, чиито лишени от боеприпаси войски са изправени пред най-тежките си битки от първите дни на руската инвазия преди две години.

Европейската подкрепа става все по-ключова, тъй като Байдън не успява да прокара голям пакет от помощи за Украйна през Конгреса, а голяма част от външнополитическата му енергия е съсредоточена върху войната в Газа.

Но американски официални лица твърдят, че без САЩ европейската подкрепа за Украйна няма да е достатъчна, за да се отблъснат руските сили.

„Няма начин нашите съюзници наистина да обединят силите си, за да компенсират липсата на американска подкрепа“, каза висш служител на отбраната на САЩ.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия подготвя нова офанзива срещу Украйна, която ще започне в края на май или през лятото.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани