Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Япония призоваха страните от света да не разполагат ядрени оръжия в орбита

[post-views]

САЩ и Япония внесоха вчера резолюция в Съвета за сигурност на ООН, в която се подчертава, че държавите трябва да изпълняват договора, с който се забранява разполагането на ядрени оръжия в космоса, като изглежда, че това представлява послание, насочено към Русия, предаде Ройтерс.

Вашингтон смята, че Москва разработва базирано в космоса противоспътниково ядрено оръжие, детонация от което би могла да причини хаос като наруши всичко от военните комуникации до телефонните услуги за превоз, каза запознат с въпроса източник.

Русия е страна по Договора за космическото пространство от 1967 г., който забранява разполагането „в орбита около земята на каквито и да било обекти с ядрени оръжия или каквито и да било други оръжия за масово унищожение“, посочва Ройтерс. Тя казва, че се противопоставя на разполагането на ядрени оръжия в космоса.

Руският министър на отбраната също така отрече, че страната му разработва подобно оръжие.

Разполагането на ядрено оръжие в космоса е забранено, но не и разработването му.

В резолюцията, видяна от Ройтерс, САЩ – единствената страна, използвала ядрено оръжие във война – и Япония – единствената страна, атакувана с такова оръжие – призовават страните, подписали договора, да не разполагат такива оръжия в космоса и да не ги разработват.

Съобщения, че Русия може би разработва такова оръжие, се появиха след като на 14 февруари американски законодател републиканец публикува загадъчно изявление, в което предупреди за „сериозна заплаха за националната сигурност“.

Най-явният публичен знак, че Вашингтон смята, че Москва разработва такова оръжие, бе коментар от 15 февруари на говорител на Белия дом, който каза, че писмото на законодателя е било свързано противоспътниково оръжие с космическо базиране, което Русия разработва, но не е разположила и което би било в нарушение на Договора за космическото пространство.

Източник: bta.bg

Избрани