Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ потвърдиха смъртта на висш ръководител на „Хамас“

[post-views]
Представител на "Хамас" казва, че прекратяването на огъня е необходимо, за да се открият и освободят израелските заложници

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се е съгласил да изпрати свой екип във Вашингтон, който да обсъди с официални представители от администрацията на президента Джо Байдън бъдещата операция в град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Това е станало в телефонен разговор между Байдън и Нетаняху – първият контакт между двамата от повече от месец.

Вашингтон от известно време изразява скептицизъм относно плана на Нетаняху за извършване на операция в град Рафах, където се намират около 1,5 милиона разселени палестинци. Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан подчерта:

„Една голяма наземна операция в Рафах би била грешка. Това би довело до още смъртни случаи на невинни цивилни, ще влоши и без това ужасната хуманитарна криза, ще задълбочи анархията в Газа и ще изолира допълнително Израел в международен план.“

Израел е решен да постигне военните си цели в Газа. Това е заявил Бенямин Нетаняху след разговора с американския президент. Нетаняху е казал на Байдън, че страната му продължава да се стреми към постигането на всичките ѝ цели – елиминиране на ислямисткото движение „Хамас“, освобождаване на заложниците на групировката и подсигуряване Газа никога повече да не е заплаха за Израел. Той е допълнил, че осигуряването на хуманитарна помощ за цивилните палестинци ще е от полза за постигането на тези цели.

Междувременно израелската армия заяви, че е убила десетки палестински бойци и е арестувала над 200 души при вчерашната мащабна операция в болница „Аш Шифа“, която е най-големият болничен комплекс в ивицата Газа.

Вашингтон потвърди смъртта при операцията на заместник-ръководителя на военното крило на „Хамас“ Маруан Иса – третият човек в йерархията на групировката. Стотици цивилни бяха принудени да избягат от района.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани