Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В американския Конгрес е постигнат двупартиен консенсус за финансирането на правителството

[post-views]
Камарата на представителите на американския Конгрес гласува за допълнително ограничаване на търговията с Русия след инвазията й в Украйна

Най-високопоставените представители и на Републиканската, и на Демократическата партия в Конгреса на САЩ заявиха днес, че са постигнали споразумение, което да запази финансирането на федералното правителството до края на фискална година през есента. Според Ройтерс сега те ще трябва да приемат съответния закон преди изтичането на крайния срок в края на тази седмица, за да не последва спирането на работата на федералните агенции  – т.нар. „шътдаун“. 

Последната спорна точка беше финансирането на министерството на вътрешната сигурност, докато притокът на мигранти на американско-мексиканската граница става причина за ключов спор преди предстоящите президентски избори в САЩ между настоящия държавен глава от Демократическата партия Джо Байдън и неговия предшественик от Републиканската Доналд Тръмп.

Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Майк Джонсън, и лидерът на демократическото мнозинство в американския Сенат Чък Шумър разкриха постигнатото споразумение тази сутрин в отделни заявления.

Очаква се средствата по споразумението да покрият около три четвърти от правителствени разходи, които трябва да достигнат около 1,66 трлн. долара за фискалната година, приключваща на 30 септември. Споразумението съдържа финансиране, включително на американската армия, транспорта, жилищната политика и безопасността на храните.

Според Ройтерс обаче предстоят още битки, тъй като държавният дълг на САЩ от 34,5 трилиона долара продължава да расте. Байдън и републиканците в Камарата на представителите по-рано този месец изложиха предложения за бюджети за следващата фискална година, която започва през октомври, които предлагат рязко различаващи се приоритети.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани