Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

АА: Турската отбранителна компания „Аселсан“ разработва сонар за борба с подводници

[post-views]

Използвайки местни средства и способности, турският отбранителен гигант „Аселсан“ (Aselsan) разработи първия турски сонар над хоризонта за подводен бой, наречен „Нискочестотна теглена активна сонарна система“ (Low Frequency Towed Active Sonar System). Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

Снимка: АА

Компанията обяви системата в декларация по случай 109-ата годишнина от турската победа при Чанаккале (Галиполи), отбелязана вчера. От „Аселсан“ изтъкнаха, че проектът е осъществен под ръководството на Агенцията за отбранителна промишленост на Турция, за да отговори на нуждите на турските военноморски сили.

Новата система разполага с най-съвременна технология като активен и пасивен сонар и възможности за разнопосочна трансмисия.

„Чрез наблюдение на околния шум в режим на пасивен сонар системата открива подводни заплахи като торпеда и включва оборудване за противодействие, когато бъде открита заплаха от торпедо, елиминирайки рисковете“, казаха от компанията.

Техническите характеристики на новите системи намаляват значително заплахата за турския флот от вражески подводници, отбелязаха от „Аселсан“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани