Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вашингтон одобри продажбата на танкове за Бахрейн на стойност 2,2 милиарда долара

[post-views]

Вашингтон одобри продажбата на танкове за Бахрейн на стойност 2,2 милиарда долара, предаде Франс прес. В малката монархия от Залива е базиран Пети американски флот, припомня агенцията.

Според съобщение на Държавния департамент продажбата ще касае 50 танка „Ейбрамс M1A2“, които са сред най-тежките в света. Конгресът на САЩ може да попречи на тази продажба в срок от 30 дни, въпреки че подобно нещо рядко се случва.

Тази продажба на танкове ще подобри капацитета на Бахрейн да отговори на настоящи и бъдещи заплахи, като му предостави надеждна сила за разубеждаване и ще му позволи да участва в регионални операции заедно със САЩ и други партньорски страни, се казва в изявление на Държавния департамент.

САЩ и Бахрейн подписаха през септември споразумение, целящо засилване на връзките в областта на сигурността и по икономическите въпроси. То предвижда и споделяне на разузнавателни данни и научен обмен.

Бахрейн, чийто отношения в Иран са пословично обтегнати, е и единствената арабска страна, която участва в коалицията, ръководена от САЩ и Великобритания срещу атаките, които извършват от месеци йеменските бунтовници хуси срещу морския трафик край Йемен.  Хусите казват, че действат в подкрепа на палестинците в Газа.

Източник: bta.bg

Избрани