Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доклад: Британската армия трябва да се подготви за война

[post-views]
Сухопътните сили на Великобритания разрешиха на военнослужещите да си пускат брада

Британската армия трябва да се „подготви истински за война“, за да възпира надеждно заплахите, сигнализира група бивши шефове на отбраната и сигурността, визирайки събитията в Украйна.

Предлагайки съвети на всеки, който ще стане министър-председател и министър на отбраната след изборите, доклад на групата, наречена New Bletchley Network, посочва, че трябва да се реши проблема с намаляването на числеността на редовната армия и резервистите, защото размерът на силите вероятно вече да е под „критичната точка“.

Сред участващите в групата експерти са хора като лорд Марк Седуил – бивш секретар на кабинета и съветник по националната сигурност, лорд Джордж Робъртсън – бивш ръководител на НАТО и министър на отбраната при лейбъристите, и генерал лорд Дейвид Ричардс – бивш командващ въоръжените сили.

Намесата на групата идва на фона на нарастваща загриженост относно неуспеха на правителството на Риши Сунак да увеличи разходите за отбрана в пролетния бюджет, въпреки предупреждението на министъра на отбраната Грант Шапс, че Обединеното кралство е в „предвоенен свят“ и Русия все още води пълномащабна война в Украйна.

Фокусирайки се върху британската армия, докладът, публикуван днес, предупреждава, че „възпирането се основава на доверие“. „Доверието в британската армия е отслабено за последните повече от 20 години на източване и намалена бойна мощ. Бойният дух на армията е нисък“, се казва още в доклада.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани