Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ким Чен Ун наблюдава тестове на двигателя на хиперзвукова ракета

[post-views]
Ким Чен-ун лично е наредил и наблюдавал пуска на новата севернокорейска ракета, съобщи Пхенян

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е контролирал успешното изпитание на двигател с твърдо гориво за „нов тип хиперзвукова ракета със среден обсег“, съобщи днес Франс прес.

Според данните, съобщени от севернокорейската държавна агенция КЦТА, тестът е бил проведен вчера от севернокорейската ракетна организация на космодрума Сохае в северозападната част на страната. Това е било „наземно изпитание на двигател на твърдо гориво за нов тип хиперзвукова ракета със среден обсег“.

„Стратегическата стойност на тази оръжейна система във военно отношение е толкова важна, колкото и тази на МБР (междуконтинентални балистични ракети)“, заявил е Ким.

 В края на 2023 г. Пхенян обяви, че е извършил серия от наземни изпитания на нов клас двигател на твърдо гориво, с който да оборудва своите балистични ракети със среден обсег на действие. Според експертите ракетите, използващи този вид гориво, са по-маневрени и по-безопасни от тези, използващи течно гориво.

При ракетите с твърдо гориво не е необходимо да се зарежда гориво преди изстрелването, което ги прави по-бързи за разгръщане и следователно по-трудни за идентифициране и унищожаване от потенциалния противник, отбелязва АФП.

През 2023 г. Северна Корея вече е съобщила, че успешно е изпитала първата си МБР с твърдо гориво – категорията ракети с най-голям обсег в севернокорейския арсенал – което се смята за голям напредък за силите за ядрено противодействие на страната.

Вчера КЦТА съобщи също, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун е наблюдавал серия от учения с участието на нови „много големи“ многоцелеви ракетни установки. Оръжия, които, според Ким ще помогнат на Севера „да блокира и потисне евентуалната война, използвайки съвършена и постоянна подготовка, да срине столицата на противника“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани