Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МОК забрани на руските и беларуски състезатели да участват на церемонията по откриването на игрите в Париж

[post-views]
Бавария ще публикува всички документи във връзка с атентата на олимпиадата в Мюнхен през 1972 г.

Международният олимпийски комитет забрани на руските и беларуски състезатели да участват в парада на спортистите по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж. Това обави пред медиите Джеймс Маклауд, директор на отдела за връзки с националните олимпийски комитети на МОК

Джеймс Маклауд заяви, че решението за участието на руските и беларуски състезатели на церемонията по закриването на 11 август ще дойде на по-късен етап. Като начало МОК обяви, че руските и беларуските спортисти няма да участват в парада на нациите, но ще имат възможност да присъстват на церемонията по откриването на Игрите. Медалите на състезателите от двете държави няма да се вземат предвид в генералното класиране по отличия на Олимпийските игри в Париж.

Към днешна дата 12 спортисти с руски паспорти и 7 от Беларус са се класирали за най-голямото спортно събитие. Квоти за най-престижния спортен форум мога да вземат максимум 55 руски и 28 беларуски състезатели. Експертите на МОК предполагат, че 36 неутрални спортисти с руски паспорти и 22 с беларуски паспорти все още имат шанс за спечелване на визи за Париж. Международният олимпийски комитет няма да изисква от тях да подписват документ, осъждащ специалната военна операция в Украйна. Припомняме, че МОК промени условията за участие на Игрите през Париж, като помолиха всички да се съгласят с мирната мисия на Олимпийското движение. Това се отнася за всеки спортист, който отива на Игрите, и всяко акредитирано лице. Олимпийските игри в Париж ще се проведат това лято от 26 юли до 11 август.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани