Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Страните от формата „Рамщайн“ са оказали на Украйна военна помощ за 88 милиарда долара за близо две години, заявиха САЩ

[post-views]

Страните от Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна са предоставили военно подпомагане за над 88 милиарда долара през последните близо две години и сега съсредоточават вниманието си върху две области – удовлетворяване на най-непосредствените нужди на Въоръжените сили на Украйна на бойното поле и осигуряването на дългосрочна подкрепа, предаде Укринформ.

Информацията беше съобщена от американския министър на отбраната Лойд Остин на заседание днес на Контактната група във военновъздушната база „Рамщайн“ в Германия.

„За последните близо две години Контактната група е осигурила над 88 млрд. долара във вид на поети задължения за предоставяне на военна помощ на Украйна“, каза Остин.

Той отбеляза, че сред американските съюзници има 15, които осигуряват много по-голяма помощ от САЩ като дял от брутния им вътрешен продукт.

„Нашите съюзници и партньори продължават да увеличават усилията си, затова и САЩ трябва да направят същото“, заяви шефът на Пентагона.

Той отбеляза, че Контактната група остава фокусирана върху две основни направления.

„На първо място, работим за осигуряване на краткосрочната подкрепа за украинските войски. А на второ, работим усилено с ръководството на Украйна за планирането на дългосрочната отбрана и възпиране“, каза американският министър на отбраната.

Според него така наречената Коалиция за осигуряване на способности (Capability Coalition) ще помогне и позволи на приятелите на Украйна да съгласуват съвместната подкрепа още години напред.

Новото на днешното заседание на Контактната група беше, че то беше първото, в което участваше и ръководството на Коалицията за способности. На срещата беше обсъдена степента на напредък по различните въпроси и начините за решаване на най-неотложните от тях, посочи министърът.

Остин благодари на представителите на Дания, Естония, Франция, Германия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша и Великобритания за съвместната им работа.

„Всички те се наеха да оглавят различните коалиции за способности и да вложат ресурси и кадри в името на изпълнението на тази критично важна задача. Лидерството им е свидетелство за единството и решимостта и за вникването ни“ в нещата, каза Остин.

Той подчерта, че подкрепата за Украйна е от „решаващо“ значение за самите САЩ. Според него когато Вашингтон инвестира в сигурността на Украйна, инвестира и в своята собствена.

Днес в базата „Рамщайн“ в Германия се състоя 20-тата среща на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. На събитието присъстваха министрите на отбраната и представители на военните ръководства на около 50 страни, посочва Укринформ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани