Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тайван предупреди, че Китай е изградил „огромни“ бази в близост до негова територия в Южнокитайско море

[post-views]
Тайван провежда военни учения за отблъскване на потенциална китайска атака

Външният министър на Тайван заяви, че Китай е изградил „огромни“ военни бази на три острова около контролиран от Тайпе остров в Южнокитайско море, но подчерта, че тайванските власти не желаят допълнителна ескалация на напрежението в близост до стратегическия воден път, предаде Ройтерс.

И Тайван, и Китай претендират за по-голямата част от Южнокитайско море, но Тайван контролира само едно островче от оспорваните острови Спратли в южната част на морето, наречено Иту Аба, което Тайван нарича Тайпин. Някои депутати както от управляващата, така и от основната опозиционна партия призоваха президентката на Тайван Цай Ингвен да посети Иту Аба, преди да се оттегли от поста си през май, за да потвърди суверенитета на острова и да разгледа обновеното пристанище, което може да приема по-големи кораби. И двамата ѝ предшественици също посетиха Иту Аба.

Тайванският външен министър Джоузеф Ву заяви пред медиите, че островът без съмнение принадлежи на Тайван и правителството ще защитава суверенитета си над него. В последно време Китай и Филипините са въвлечени в опасно противопоставяне в Южнокитайско море, но ситуацията около Иту Аба също е напрегната, отбеляза той.

„Китай вече е създал много огромни военни бази в Южнокитайско море на трите острова около Тайпин“, подчерта Ву. „И всички те са съвсем близо до нашия Тайпин“. Тайпе ще търси начин за решаване на проблема с мирни средства, обеща той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани