Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спорен закон в Тексас за незаконното проникване влезе в сила с решение на Върховния съд, но броени часове бе суспендиран от федерален съд

[post-views]
Тексас издигна ново преградно съоръжение по границата с Мексико на фона на спора с правителството „Байдън“ за имиграцията

Спорен закон в  Тексас, който криминализира незаконното проникване в този американски щат, граничещ с Мексико, влезе в сила с решение на Върховния съд на САЩ, но броени часове след това федерален тексаски съд временно преустанови действието на това решение, предаде Франс прес.

Законът трябваше да влезе в сила първоначално на 5 март. Федерален съд в Тексас обаче възпрепятства това. Така се стигна до сезиране на Върховния съд, който обяви, че законът ще влезе в сила и после отново федерален съд се намеси и временно преустанови прилагането на нормативния акт.

Губернаторът на щата Тексас Грег Абът, който е отявлен поддръжник на републиканеца Доналд Тръмп, се противопоставя открито от месеци на администрацията на президента демократ Джо Байдон, когото обвинява в нарочно бездействие пред притока от мигранти и нарича този приток инвазия.

Според гореспоменатия закон, подписан през декември от Абът, незаконното влизане в Тексас от друга държава се смята за нарушение на закона и се наказва с 6 месеца. В случай на рецидив присъдата може да е до 20 години затвор.

Законът дава на властите правомощия да спират мигрантите и да ги експулсират към Мексико. Но законът е оспорван от министерство на правосъдието, неправителствените организации, действащи в подкрепа на мигрантите, и местна асоциация.

Преди федералният съд в Тексас да обяви ново суспендиране на прилагането на закона, след решението на Върховния съд, Белият дом заяви, че висшата съдебна инстанция е разрешила един противоконституционен и зловреден законодателен акт, който ще посее хаос и объркване по южната граница.

Мексиканското министерство на външните работи предупреди вчера, че ще предотврати приема на мигранти, дори и на мексиканци, които са експулсирани от Тексас. „Мексико няма да приеме при никакви обстоятелства репатрирането, извършено от щата Тексас“, заяви ведомството.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани