Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американското правителство ще отпусне милиарди долари, за да стимулира производството на чипове

[post-views]
Китай предупреди Япония да не сътрудничи на САЩ за ограничаване износа на компютърни чипове

Американското правителство възнамерява да отпусне милиарди долари, за да стимулира производството на чипове в страната, предаде ДПА.

Президентът Джо Байдън обяви в сряда, че правителството му възнамерява да предостави на американския технологичен гигант „Интел“ (Intel) пряко финансиране в размер до 8,5 млрд. долара, както и 11 млрд. долара под формата на заеми, които ще бъдат инвестирани в заводи за компютърни чипове в четири американски щата. 

Целта на финансовата инжекция е да се подпомогне увеличаването на дела на САЩ в световното производство на най-съвременни чипове до 20% до края на десетилетието.

Байдън оповести намеренията си по време на посещение в производствената база на „Интел“ в град Чандлър, щата Аризона. Той се обърна към изпълнителния директор на компанията Пат Гелсинджър с думите: „Ти връщаш бъдещето на Америка, човече!“.

Понастоящем най-съвременните чипове за смартфони например се произвеждат основно в Тайван от производителя Ти Ес Ем Си (TSMC), отбелязва ДПА. Западът обаче се опасява, че политическото напрежение с Китай може да прекъсне доставките на полупроводници, което ще би имало опустошителни последици за икономиката. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани