Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германската фрегата „Бранденбург“ отплава за бреговете на Ливан, където ще участва в мироопазваща мисия на ООН

[post-views]
Германските военноморски сили помагат на Норвегия да защитава петролните си платформи и тръбопроводи

Германската фрегата „Бранденбург“ отплава днес от крайбрежието на Северно море, за да се присъедини към мисия на ООН в източната част на Средиземно море, предаде ДПА.

Тази сутрин бойният кораб отплава от военноморската база „Вилхелмсхафен“, както бе планирано, с екипаж от около 200 души, съобщи военен говорител.

Фрегатата до юли ще бъде част от Мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), в рамките на които ще патрулира по ливанското крайбрежие, за да противодейства на контрабандата на оръжие и да защитава морските граници.  „Бранденбург“ ще замени друга германска фрегата – „Баден-Вюртенберг“, която преди това участваше в мисията.

ЮНИФИЛ провежда наблюдателни операции и в граничния район между Израел и Ливан. Граничният район често се превръща в арена на ожесточени сблъсъци между израелските въоръжени сили и подкрепяното от Иран ливанско движение „Хизбула“, отбелязва ДПА.

Андрес Шайба, 45-годишният капитан на „Бранденбург“, заяви, че войниците са се подготвяли за мисията в продължение на месеци.

„Тъй като районът, в който ще действаме, в момента е доста нестабилен – имаме различни участници, било то „Хизбула“, ливанското правителство, израелските войски в района – има и различни сценарии, за които трябва да се подготвим“, каза Шайба. Той добави, че корабът е подготвен и да помогне за евентуална евакуация на германски граждани от региона.

През последните месеци се появиха множество опасения, че продължаващата израелска офанзива в ивицата Газа може да прерасне в по-широк регионален конфликт, отбелязва ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани