Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски призова за възстановяване на глобалното върховенство на закона

[post-views]
Зеленски заяви, че прекратяването на огъня във войната би било от полза само на Русия

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес световните лидери да направят така, че основаният на правила международен ред „отново да работи“, като се противопоставят на използването на сила от страна на Русия, предаде Ройтерс.

Във видеообръщение към глобална конференция, чийто домакин е Южна Корея, Зеленски каза, че много държави и региони ще спечелят от възстановяването на международното върховенство на закона.

„Заедно трябва да накараме разбеснялата се сила отново да се върне към правилата и да направим така, че тези правила отново да работят“, призова украинският президент пред участниците в Срещата на върха за демокрация – инициатива на американския президент Джо Байдън за обсъждане на въпроси като отстъплението на демокрацията и подкопаването на правата и свободите.

Зеленски каза, че за да надделее мирът, американският Конгрес, където продължават споровете по пакет военна помощ за Украйна на стойност 60 милиарда долара, трябва да даде своето одобрение и така да се присъедини към останалия свят, като стане „съавтор на солидна надеждност“.

Тазгодишната Среща на върха за демокрация до голяма степен е фокусирана върху дигиталните заплахи за изборите и демокрацията, включително генерираната от изкуствен интелект дезинформация, шпионския софтуер и други технологии, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани