Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

32 китайски бойни самолета, засечени около Тайван

[post-views]
Китай съобщи, че е симулирал удар по Тайван на втория ден от военните учения около острова

Тайванското министерството на отбраната съобщи, че 32 китайски военни самолета са били открити около острова за 24-часов период – вторият най-голям брой тази година. Министерството също е открило пет военноморски кораба, действащи около Тайван, се казва в съобщението. 13 от самолетите „пресякоха средната линия на Тайванския проток“, добавя се в изявлението. Въоръжените сили на Тайван „наблюдаваха ситуацията и използваха (патрулни) самолети, кораби на ВМС и брегови ракетни системи в отговор на тези действия“.

В два други 24-часови периода в края на януари и началото на февруари министерството засече 33 китайски военни самолета около острова, най-големият брой тази година. Напрежението около острова се засили след президентските избори на 13 януари, спечелени от настоящия вицепрезидент Лай Чинг Те, когото Пекин смята за националист и не харесва.

Миналия месец Тайван съобщи, че около Тайван са открити 11 китайски военноморски кораба, най-много тази година, а спорът между Тайпе и Пекин за фатален инцидент с рибарска лодка ощ повече изостри обстановката. Китайска моторна лодка с четирима души се преобърна на 14 февруари близо до тайванските острови Кинмен, докато беше преследвана от тайванската брегова охрана, тогава загинаха двама души, а други двама оцеляха. Инцидентът се случи на фона на нарастващо напрежение между Китай и Тайван, самоуправляващ се остров, за който Пекин твърди, че е част от негова територия и се заканва да го превземе един ден, ако е необходимо със сила. Пекин обвини тайванските власти, че „се стремят да избегнат отговорностите си и да скрият истината“ за инцидента, докато представител на тайванската брегова охрана каза, че участващата лодка се е движела на зигзаг и е „загубила равновесие“, преди да се преобърне.

Тайван също откри рекордните 8 китайски балона в два последователни дни по време на ваканционния период на Лунната Нова година миналия месец, като някои летяха директно над острова. Пекин засили военния натиск през последните години и разполага бойни самолети и военноморски кораби около острова почти ежедневно, а над острова летят все повече балони.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани