Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

До нивото на най-добрите

[post-views]
До нивото на най-добрите

Честваха 81-годишнината от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Сили за специални операции

Генерал-майор Явор Матеев връчи наградите на полковник Роман Ромов.           
Фото авторът

Празникът в Пловдив на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) по повод 18 март – деня, в който през 1943 г. е създадена Парашутната дружина, а с това е поставено и началото на  Специалните ни сили, започна с даването на отличия на проявили се в службата военнослужещи. Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на СКСО и председателя на Националното ръководство на Съюза на българските парашутисти бяха наградени военнослужещи от Специалните сили. С отделни заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната, за постигнати високи резултати в служебната дейност, показан

                    висок професионализъм

и по повод  навършване на пределна възраст и преминаване в запаса бе награден полковник Роман Ромов.

До нивото на най-добрите
На тържеството бяха представени въоръжения, бойна и специална техника и екипировка на Специалните сили.

Прочетен бе поздравителен адрес от министъра на отбраната Тодор Тагарев. Ето част от него: „Вие ежедневно доказвате, че Силите за специални операции имат своята ключова роля в съвременните бойни действия. Вашата висока подготовка ни представя на високо ниво в многонационални учения и като достоен и ценен съюзник. Изказвам признателността си, че допринасяте за издигането на престижа на въоръжените сили. Уверен съм, че благодарение на уменията, натренираността и компетентността на личния състав на СКСО ще продължавате успешно да се справяте с поставените ви задачи, свързани с военно подпомагане, операции за противодействие на тероризма, специално разузнаване, директни действия и други допълнителни действия и противодействия.

                     Способностите и успехите

На паметната плоча на загиналите герои парашутисти пред параклиса „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ бяха положени венци и цветя.

на Силите за специални операции, преминавайки през различни организационни промени са градени дълги години, като необходима част от Българската армия.“

Получени бяха поздравителни адреси също от началника на отбраната, от командира на СКС, командирите на видовете въоръжени сили, от началници и командири на военни формирования.

В словото си командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев се спря на историята на Парашутната дружина и днешните задачи на Специалните сили. 18 март 1943 г. е денят, приет като начало на формирането на Парашутната дружина на летище „Божурище”. С това се полагат основите на организирания военен парашутизъм в България. Всъщност, решението на Министерството на отбраната за създаване на парашутна рота към ВВС е още от 1940 г.  През 1941 г. вече са предвидени и необходимите средства. И от началото на следващата година започват да се набират доброволци от всички военни формирования. Извършен е специален

             подбор от цялата българска войска

Формирования от СКСО преминаха в тържествен марш.
Формирования от СКСО преминаха в тържествен марш.

и от 5000 кандидати са одобрени около 300.  Премината е предварителна подготовка. Воините заминават на подготовка в Германия. След завръщането си, групите са обединени в Парашутна дружина с командир капитан Любомир Ноев. Воините участват в заключителната фаза на Втората световна война. В първия боен ден на 18 октомври 1944 г. те проявяват изключителен героизъм и овладяват силно укрепения район при Стражин. Загиналите от Парашутната дружина по бойните полета на Втората световна война са 59, а ранените са 151, което представлява 50 процента от целия състав.

По-нататък генерал-майор Явор Матеев напомни, че през годините на своето съществуване Специалните сили са преминавали през върхове на развитие, но и през жестоки изпитания, през периоди на увеличаване на щатно-длъжностния състав и модерно превъоръжаване до периоди на сериозни съкращения. Оценяваме това, продължи той, което си случи през последните години. Незабравими ще останат датите 17 декември 2016 г. и 16 май 2019 г., на които Народното събрание гласува и прие закон, с който създаде нормативна база на основата на най-добрите решения на НАТО и в световен мащаб, създаде

                            условия за развитие

на днешните Сили за специални операции.

Смело мога да кажа, че в цялото си съществуване ние никога не сме имала такава организационна структура, такова единство, воля, сила и непоколебимост за работа и развитие, каквото имаме през последните години. Днес в различни райони на страната, в различни гарнизони работят 4 групи „Специални сили“, щабен батальон, батальон за логистично осигуряване…Съвсем скоро ще бъде официалното откриване на новоизградения район на 1-ва група „Специални сили“. Развиват се райони, където водим подготовка като „Црънча“ и „Чешнегирово“. С бързи темпове подобрихме въоръжението. Нашият състав  експлоатира 100 бойни, свързочни, спомагателни и др. машини. По индивидуална екипировка, снаряжение и средства за защита ние от Силите за специални операции се доближихме до нивото на най-добрите наши колеги от НАТО. Участваме във всички национални и многонационални учения на Силите за специални операции, каза още генерал-майор Явор Матеев.   За всичко това той благодари на сегашните военнослужещи и на тези преди тях.

След словото на командира на СКСО, Пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствен молебен за здраве. На паметната плоча на загиналите герои парашутисти пред параклиса „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ бяха положени венци и цветя. Формирования от СКСО преминаха в тържествен марш.

Присъстващите на тържеството имаха възможност да разгледат представените въоръжения, бойна и специална техника и екипировка на Специалните сили.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани