Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания, Ирландия, Малта и Словения се споразумяха да работят за признаването на палестинска държава

[post-views]
Испания се размина с политическата криза, парламентът преизбра Педро Санчес за премиер

Испанският премиер Педро Санчес каза днес, че се е споразумял с лидерите на Ирландия, Малта и Словения заедно да предприемат стъпки за признаване на палестинска държава, предаде Ройтерс.

Говорейки от името на Испания след края на двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел, Санчес изрази очакване признаването да се случи по време на сегашния му мандат, който започна миналата година.

Испанският премиер каза пред журналисти, че споразумението е постигнато на среща с неговите колеги от Ирландия, Малта и Словения в кулоарите на заседанието на Европейския съвет тази сутрин.

„Споразумяхме се, че единственият начин за постигане на траен мир и стабилност в региона минава през изпълняване на решението за две държави, така че израелската и палестинската държава да съществуват една до друга в мир и сигурност“, се казва в съвместното изявление, публикувано от Ирландия след срещата.

На среща в Испания през ноември арабски държави и Европейският съюз постигнаха съгласие, че израелско-палестинския конфликт може да бъде решен на основата на съвместното съществуване на две държави.

От 1988 г. 139 от 193-те страни членки на ООН, са признали държавата Палестина, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани