Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на германските въоръжени сили призова за създаване на противоракет щит срещу потенциални заплахи от страна на Русия

[post-views]
Броят на германските войници е спаднал до 181 500 души въпреки усилията за увеличаването му

Ръководителят на германските въоръжени сили, генералният инспектор Карстен Бройер, призова за бързо изграждане на противоракетна отбрана срещу потенциални заплахи от страна на Русия, предаде ДПА.

„Разполагаме с пет до осем години. В рамките на този период трябва да създадем система за противоракетна отбрана. Нямаме друга алтернатива“, заяви Бройер пред вестниците от медийната група „Функе“. „Смятаме, че Русия ще бъде в състояние да води война срещу държавите от НАТО в рамките на пет до осем години. Дотогава ние в Германия също трябва да сме в състояние да отблъснем такава атака“, каза той.

Руският президент Владимир Путин не крие намеренията си спрямо Запада, каза Бройер, като добави, че нападение срещу западна държава към момента представлява най-лошия сценарий. Подобна атака обаче може да се осъществи „в целия спектър – от кибератаки до нападения с безпилотни самолети и ракети“, добави той.

Бройер отхвърли изявленията в Германия за допускането на замразен конфликт в Украйна.

„Замразяването на войната предполага приемане на това и от двете страни. Едва ли има замразен конфликт в света, който да не е избухнал отново“, каза началникът на Бундесвера (германската армия). „Настоящата военна ситуация в Украйна прави замразяването на войната нито възможно, нито желателно“, добави той.

Той реагира на изказването на Ролф Мюцених, председател на парламентарната група на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц, направено в парламента по-рано този месец.

„Не е ли време не само да говорим за това как да водим война, но и да помислим как да замразим една война и да я прекратим по-късно“, заяви тогава Мюцених. По-късно той заяви, че опозицията е извадила части от изказването му от контекста и е декларирала непоколебимата му подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в границите ѝ отпреди 2014 г., отбелязва ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани