Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Противник“ са времето и планината

[post-views]
„Противник“ са времето и планината

Тактически действия в тежки условия на „Родопи-24“

Преход в Родопите

От началото на седмицата в Смолян и околностите му се провежда съвместната международна подготовка „Родопи-24“. На официалното откриване командирът на 101-ви алпийски полк полковник Стефан Димов призова  участниците от България, Австрия и Хърватия да дадат всичко от себе си, за да реализират успешно поставените задачи, както и да обменят опит помежду си.

И веднага бе дадено началото на модулната подготовка.  Командир на първата рота от 101-ви полк е лейтенант Симеон Кубински. Към втората рота с командир капитан Борислав Семерджиев са прикрепени хърватски военнослужещи, а към третата рота с командир капитан Николай Соколов са включени воини от Австрия.

Уточняване на поредната задача.    
                            Фото Красимир ТОДОРОВ

Трета рота започна подготовката с придвижване и оцеляване в планината. Алпийците прекараха нощта в местността „Перелик“ в Родопите, където с подръчни средства и с палатки подготвиха съоръжения за бивакуване. И на сутринта докладваха на провеждащия учението полковник Стефан Димов, че личният състав няма здравословни проблеми. А другите две алпийски роти проведоха занятия „Сила срещу сила“. Едната рота отработваше въпроси по отбрана срещу другата, която бе в настъпление. През следващия ден  двете роти си размениха действията и настъпи тази, която преди това бе в настъпление.  А трета рота извърши 8-километров преход.

Излизане от иглуто

Подготовката на алпийците от България, Австрия и Хърватия продължи с планински преходи в Родопите, патрулиране, отбрана, евакуация на ранени и оказване на първа помощ. Всички роти преминаха през планираните задачи в модула. Те повишиха взаимодействието, оперативната съвместимост и координацията в неблагоприятните планински условия.

„Противник“ са времето и планината
Скоростно придвижване в планината

Днес е медийният ден с поканени високопоставени гости. Ще бъдат разиграни тактически действия и ще бъдат показани придобитите наскоро нови машини, алпийска екипировка и съоръжения за бивакуване.

Полковник Стефан Димов

През следващата седмица са планирани двудневни тактически учения. Алпийците ще извършат комбиниран марш – с машини и след това пеша. Ще достигнат до зони за разполагане, ще изградят съоръжения и ще устроят биваци, ще вземат мерки за защита на силите. И ще пренощуват в гората. На следващия ден от ученията е провеждането на настъпление и овладяването на планински проход.

Преди години на един от въпросите защо на такива учения не е планирано да има „противник“,  бригаден генерал Йохан Гайсвинклер – командир на 6-та планинска бригада в Австрия, е казал: „Ние „противник” си имаме – планината и времето са ни достатъчни противници, за да се нуждаем и от друг.”

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани