Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Темата „България в НАТО“ разприказва студенти и експерти

[post-views]
Темата „България в НАТО“ разприказва студенти и експерти

Посланикът на САЩ Кенет Мертен участва в дискусия в ЦВК

Дискусията на Студентския дипломатически клуб и МО бе уважена от посланика на САЩ Кенет Мертен
Фото Николета РАЙДОВСКА

Путин е напълно готов да започне ядрена война. Време е НАТО да създаде отделно командване, което да се бори с вражеската пропаганда. Това са само две от множеството интересни и провокативните тези, изказани на дискусия, организирана от Студентския дипломатически клуб и Министерството на отбраната през тази седмица в Централния военен клуб. Тя бе посветена на 20-тата годишнина от приемането на България за член на НАТО. Зала „Тържествена“ на ЦВК бе пълна с млади  активни хора, които се интересуват от международна политика и сигурност.

Специален гост на дискусията бе посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен, който направи обзор на съюзническите отношения между нашите две държави и подчерта, че България има много важна роля в НАТО. Чадърът на сигурността, предоставяна от Алианса, никога не е бил от по-голяма важност, отколкото в наши дни, каза посланикът, като уточни, че от друга страна съюзът НАТО никога не е бил по-силен и обединен, отколкото сега. Кенет Мертен приветства България за стъпките, които предприема за модернизиране и укрепване на нейните отбранителни способности и оцени високо готовността на нашата страна да приеме на своя територия мултинационална бойна група на НАТО.

Темата „България в НАТО“ разприказва студенти и експерти
Соломон Паси – мъдрост, опит и артистизъм, които се понравиха на студентите
Фото Николета РАЙДОВСКА

Геополитическият анализатор доцент Искрен Иванов от Софийския университет представи интересна гледна точка за съвременното състояние на международната сигурност в Европа. Той обърна внимание на ядрената реторика на Кремъл и наличието на огромен потенциал от ядрени оръжия в Русия. Според него именно заради това стратегическата автономия на Европа в сферата на сигурността е невъзможна, ядрен паритет с Москва могат да постигнат единствено американците, но не и Франция, която е единствената ядрена сила в ЕС. Доцент Иванов препоръча в България да има няколко американски военни бази и страната ни да заделя за отбрана повече от 2% от своя БВП.

Интерес сред студентите предизвика и презентацията на полковник Добрил Радославов от Министерството на отбраната. Той обясни ясно защо членството в ЕС и най-вече в НАТО е средство за покриване на дефицитите в сигурността на България и предложи запомняща се абревиатура за вражеското влияние върху нашата държава и общество – ВНИМ, което ще рече външна намеса и информационна манипулация. Накрая вниманието на студентите бе завладяно изцяло от артистизма и мъдростта на Соломон Паси – легендарният основател и президент на Атлантическия клуб в България, който разказа спомени за българския път към НАТО.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани