Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мигрантите като примамка за наивници

[post-views]
Мигрантите като примамка за наивници

Три битови инцидента в центъра на София светнаха като червена лампа за институционалното безхаберие към бежанския натиск

Мигрантите като примамка за наивници
Крайно-националистически настроени българи веднага спретнаха протест против мигрантите пред Центъра за бежанци в кв. „Овча купел“

Ще открадна един пост от Фейсбук на бившия здравен министър Петър Москов – „При играта на покер има едно правило: „Ако до половин час не можеш да разбереш кой е глупакът на масата, то със сигурност глупакът си ти!“ Всеки път се получава така, когато истината е обвита с дебел слой манипулация. Независимо дали става дума за избор на кабинет, договорки в „сглобката“ или насаждане на страх чрез преекспониране на „горещи“ чувствителни теми като мигрантското нашествие у нас. Всеки път съпричастността на обществото е заради жертвите на подобно насилие, но то винаги е в

полза на някой друг, който се крие зад кулисите

Накрая обикновеният гражданин, който е вложил емоции, страх, надежди остава излъган и се чувства като глупак. Досущ като в играта на покер.

Мигрант скача на врата на българин по време на свадата на 7 март на бул. Витоша“.

Точно като вихрушка в средата на март през главата на българина преминаха три инцидента с мигранти. Първият дойде през социалните мрежи, от видео на случайно преминаващия хора, сред които и модният журналист и актьор Павел Владимиров. Той пусна видео в ТикТок с разказ, а впоследствие се появи и видео на самия побой с арабски надписи и направен от нападателите. 11 мигранти се нахвърлили срещу непълнолетно момиче и още трима българи.

„Момчето се е заяждало с момичето. Едно от българските момчета се опитало по някакъв начин да разбере какво се случва, да приключи с тази агресия срещу момичето. Веднага те са се нахвърлили с ритници, с летящи колене“. Като посредник се попитал да действа и имигрант, който познавал и двете групи, както и момичето, но и той изял няколко ритника. Накрая се оказа, че инцидентът е чисто битов и няма никакъв хулигански, расистки, политически или криминален характер, както и, че никоя от страните не е подавала сигнал в МВР. В съзнанието на публиката обаче, остана коментарът на Владимиров – „Вижда се, че имената са арабски. Не мога да ви кажа от коя държава идват мигрантите, които са го направили“.

Случката веднага бе използвана политически. Общинският съветник от „Възраждане“ Деян Николов призова за извънредно заседание на Столичния общински съвет, на което да бъде обсъдена сигурността в града, кметът Васил Терзиев трябвало да вземе мерки, а министърът на вътрешните работи и началникът на СДВР да

увеличат полицейските екипи

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев (в средата) заедно с местните шефове на Гранична полиция разказва за разбиването на една от най-големите престъпни групи за трафик на мигранти в средата на миналия месец.

на местата, където се събират имигранти. ВМРО също „възкачиха“ инцидента и обвързаха случая със споразумението с Австрия, подписано от премиера и вицепремиера във връзка с Шенген за връщане на бежанци.

На следващата вечер, навръх 8 март, дойде информацията за нов масов бой на бул. „Витоша“. Около 21 часа група българи нападнали чуждестранни студенти, като ранените в свадата двама чужденци са закарани в „Пирогов“ с леки наранявания. Сблъсъкът е бил между нашенци и граждани на Великобритания с пакистански произход.

Същата вечер в МВР е получен сигнал и за сбиване и в Центъра за бежанци на бул. „Монтевидео“ 21А в столичния квартал „Овча купел“ след скандал за момиче. И там има пострадал мъж, който е с рана на едната вежда. Напрежението започнало вътре в бежанския център, след което групата излязла навън. В социалните мрежи се разпространи и видеоклип, на който се вижда как бежанците тичат по бул. „Монтевидео“ с различни предмети, което е стресирало минувачи.

Извън страха и обществения ажиотаж трите битови инцидента с мигранти в София светнаха като червена лампа за институционалното безхаберие към бежанския натиск. Първо стана ясно, че Центъра за бежанци в Овча купел, както и останалите центрове на кв. „Военна рампа“ в столицата, Елхово, Харманли и Пъстрогор се пазят от частни охранителни фирми, което е най-малкото нелогично, ако не абсурдно. За пореден път лъсна и проблема със закритите полицейски управления в Болярово и Трън по времето на Бойко Рашков като вътрешен министър, както и

драстично намалената бройка гранични полицаи

които от близо 9000 са намалени на около 5500 през последните години. Това доведе до бързи парламентарни решения за възстановяване на двете полицейски гранични управления, както и отпускането на 1264 щата за нови гранични полицаи.

Някои експерти в областта на сигурността свързаха случките хронологично като реакция на с разбиването на една от основните организирани престъпни групи у нас за трафик на мигранти. На 20 февруари, 2 седмици преди инцидентите при специализирана полицейска операция на Гранична полиция, ДАНС и прокуратурата в Бургас бяха арестувани общо 10 души за трафик на мигранти. На 6-има от тях по-късно бяха повдигнати обвинения – на двама като организатор, а на останалите 4-има като участници. За организаторите ѝ, законът предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, а за участниците в групата до 10 години.

Групата е била следена от службите от началото на 2023 г., като за това време е спомогнала за преминаването на поне 30 групи незаконни мигранти през страна ни – основно граждани на Сирия и Афганистан, заяви заместник-директорът на „Гранична полиция“ Стоян Мандаджиев.

Според разследващите задържаните са от български произход. Организаторите на групата са взаимодействали с лица от турска територия, които са получавали локации на местоположението на групите, вследствие на което е ставало и привеждането им от турска на българска територия. Целта е била извеждане от страната в посока Западна Европа.

Организаторите, освен физическо привеждане през границите, са осъществявали и логистиката на целия процес – осигурявали са автомобили и

дронове, с които са следили и предупреждавали за полицейски патрули

по маршрута. Голяма част от задържаните са с криминални и съдебни регистрации за кражби, управление на моторни превозни средства с подменени номера, закана за убийство. Част от задържаните са с осъдителни присъди за лихварство и използването на неистински документи.

Цената за превеждането през границата на страната е струвало от 1000 до 3000 евро, а цените за през до Западна Европа скачали над 5000 евро. Иззети са документи, от които става ясно, че е плащано на хора, които са действали като така наречените „отцепки“.

Едва ли успешната операция срещу трафикантите е провокирала ексцесиите в София – подобни конспиративни теории обслужват единствено хора, които биха има интерес от хаос и нестабилност. Но пък тези битови по характера си инциденти са добър опит да се видят доколко живи са крайно националистичните настроения в обществото, до каква степен заплахата от различния, чужденецът може да катализира настроения на краен нихилизъм и национализъм. И понеже всички тези въпроси са критични за състоянието на националната сигурност, е добре властта и в частност вътрешното министерство да се подготви с нужните контрамерки срещу подобни изстъпления. Защото и един спор за момиче може да запали искрата на буен огън, когато от другата страна стоят мигранти.

Иначе сухите цифри казват, че спадът на мигрантския натиск е намалял с 50 на сто спрямо други години. Но това за съжаление не е пряка реакция на добрата работа на МВР – просто афганистанци и сирийци не желаят да се оставят в ръцете оставят и да бъдат обгрижвани от социалната система на най-бедната държавата в Евросъюза. За добро или лошо!

Най-ново

Единична публикация

Избрани