Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министерският съвет одобри Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2023 г. и ще го предложи за приемане от Народното събрание

[post-views]
Министерският съвет одобри Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2023 г. и ще го предложи за приемане от Народното събрание

С решение № 202 от 21 март 2024 г., Министерският съвет на Република България одобри „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2023 г.“ Докладът съдържа отчет за постигнатите резултати в сферата на отбранителната политика през 2023 г. и е част от демократичния и граждански контрол над Въоръжените сили. Той ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание.

В доклада се посочва, че през 2023 г. беше осигурена приемственост в националните цели и приоритети, произтичащи от Конституцията, законите и стратегическите документи в областта на сигурността и отбраната, както и в изпълнение на поетите ангажименти в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Същевременно, предвид сериозните предизвикателства пред сигурността и колективната отбрана след началото на войната на Русия срещу Украйна, новите стратегически документи на НАТО поставят значително по-високи изисквания към способностите, включително и към тези на силите за национална отбрана, като това важи в особена степен за страните-членки по Източния фланг.

Усилията в отбраната бяха фокусирани основно върху подобряване на условията за изпълнение на мисиите и задачите на Въоръжените сили; ускоряване изграждането и поддържането на необходимите отбранителни способности и попълване на техния дефицит; изпълнение на Целите на способностите на НАТО; превъоръжаване и модернизация, включително чрез стартиране на дълго отлагани проекти; по-нататъшно изграждане на предното присъствие на НАТО; попълване на вакантните длъжности във Въоръжените сили; окомплектоване и подготовка на доброволния резерв. За оптимизиране на управленските процеси в контекста на изпълнението на Програма 2032 беше стартиран Стратегически преглед на отбранителната политика.

В Доклада са представени и основните проекти за превъоръжаване и модернизация на Въоръжените сили, с реализацията на които се създават базови предпоставки за преодоляване на дефицита от критично необходими способности.

На базата на направените изводи докладът очертава основните направления за работа през 2024 г. и в средносрочен план.

Докладът е публикуван в рубриката „Актуална тема“ в интернет страницата на Министерството на отбраната. Пълният текст можете да прочетете тук.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани