Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ден на национален траур в Русия

[post-views]
Ден на национален траур в Русия

Днес е ден на национален траур в Русия след клането в концертна зала в Москва, при което загинаха над 130 души – най-смъртоносното нападение в Европа, за което групировката „Ислямска държава“ (ИД) пое отговорност.

Ден на национален траур в Русия
Ден на национален траур в Русия

Руският президент Владимир Путин обеща да накаже тези, които стоят зад „варварската терористична атака“, като заяви, че четирима въоръжени лица, опитали се да избягат в Украйна, са били арестувани.

Киев категорично отрече всякаква връзка, а украинският президент Володимир Зеленски обвини Путин, че се опитва да прехвърли вината върху Киев.

В първите си публични изявления по повод нападението Путин не спомена изявлението на ИД, в което терористичната групировка поема отговорност за атаката.

Най-малко 133 души бяха убити в късните часове на 22 март от маскирани въоръжени лица, които нахлуха в сградата на концертната зала „Крокус Сити“ в северното предградие на Москва – Красногорск.

„Ислямска държава“ написа в Telegram, че нападението е „извършено от четирима бойци на ИД, въоръжени с картечници, пистолет, ножове и запалителни бомби“, като част от „бушуващата война“ със „страните, които се борят с исляма“.

Това е най-смъртоносното нападение в Русия от почти две десетилетия насам.

Руските власти очакват броят на жертвите да нарасне още повече, а над 100 ранени са настанени в болница – някои от тях в тежко състояние.

Следственият комитет на Русия, който разследва тежки престъпления, съобщи, че спасителите все още изваждат тела от изгорялата сграда.

Министерството на извънредните ситуации до момента е посочило имената на 29 от жертвите, тъй като пожарът усложнява процеса на идентифициране.

Министерството публикува видеозапис, на който се вижда как тежка техника пристига на мястото на пожара, за да демонтира повредените конструкции и да разчисти отломките.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани