Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Купете билет за свят, в който все още има мъже…

[post-views]
Купете билет за свят, в който все още има мъже…

„Скрити лимонки” – за вечната жена в театър „София”

Последната премиера на театър „София” – „Скрити лимонки” по пиесата „Бомби” на австралийката Джоана Мъри-Смит в превод на Златна Костова се играе в камерната зала на читалище „Славянска беседа” на „Раковски”. И така ще е докато свърши ремонтът на сградата на трупата. Режисьорът-ветеран Николай Поляков ни разказва шест истории на шест жени в различни периоди от живота им – в тийнейджърството, майчинството, във възрастта на залеза, но и в съдбата на вдовица… Шест стоп-кадри от всекидневието на 6 жени, предадени от актрисите така, сякаш влизаме в съдбата на един единствен женски образ. Формално и сюжетно, казва режисьорът, нищо не ги обединява.

Но сякаш има и общо – един конец ги свързва: магическата среща с непредвидимото. Както и комичната редица от нелепи поражения от несбъднати очаквания, съвсем по женски. В пиесата се откриват както дофеминистки, така и постфеминистки оплаквания. Но към всички женски образи режисьорът е пристъпвал с обожание. Музиката е от Михаил Шишков-син, а 6-те актрисите са Мила Банчева, Неда Спасова, Ангела Канева, Дениза Павлова, Милена Живкова, Станка Калчева – гост от Младежкия театър. За цвят има и харизматично мъжко присъствие – на Пламен Манасиев. Като препратка към репликата на една от героините: Купете билет за свят, в който все още има мъже…

„Източният фронт” – още един поглед към войната

Виталий Мански е сред големите кинодокументалисти в света. Роден в Лвов, Украйна, след анексирането на Крим през 2014 г. той живее в Латвия. Негови са „Тялото на Ленин”, „Анатомията на Т.А.Т.У”, „Куба: Отечество или смърт”, „Свидетелите на Путин” и други. А на София филм фест той представя последния си филм – „Източният фронт”. На „Берлинале`23” той е номиниран за най-добър документален филм. В София той оглавява документалното жури на фестивала.

Филмът представя историята на Евгени, който на 24 февруари 2022 г. заедно с приятелите си, доброволно се присъединява към батальона за първа помощ на фронтовата линия. Те осигуряват животоспасяваща помощ и евакуация на ранените. Филмът разкрива преживяванията на тези млади мъже в продължение на шест месеца, изпълнени с драма, отчаяние, страх, омраза, горчивина, любов и най-важното – вяра в победата. Когато заминават за фронта, те изпращат семействата си в тила – в едно село в Западна Украйна. Всички те идват на това идилично място, за да кръстят деветмесечния син на един от героите. И от празничната трапеза те се връщат на фронта… Още един, различен поглед към войната в Украйна. Можем да го видим в културен център „G8”(20.15 ч.) и във Френския институт-кино „Славейков” (18.30 ч.).

L`Europeo” – с тема, актуална от хиляди години

Последният брой на списание L`Europeo  е посветен на Израел. В дните на конфликта в Ивицата Газа „Проектът Израел” разказва за създаването и развитието на държавата. И както главният му редактор Димитър Стоянович припомня „Всичко ново е добре забравено старо”. Новото издание, посветено на изключително актуална за целия свят тема и пространство, уточнява, че въпросната актуалност не е преставала да съществува от поне няколко хиляди години.

Още от зората на цивилизацията съществува Свещена земя, над която времето няма абсолютно никаква власт. Богове и пророци, кървави сатрапи и величествени управници са я избрали за свое вечно местообиталище и така ще бъде докогато не настъпи краят на дните…

Евреите считат тази земя за обещана им от Бога и въпреки че според легендата са наказани от него да я напуснат и да се скитат немили недраги сред чужди земи и народи, те никога не изоставят мечтата си да възкресят някой ден „Ерец Израел“ („Страната Израел“), ще рече също и „Мединат Израел“ („Държавата Израел“). И това наистина се случва през не толкова далечната 1948 г.

Проектът за съвременна държава Израел: една смесица от реализъм и чудо. Но както казвал основателят на държавата Бен Гурион, „за да си реалист в Израел, трябва да вярваш в чудеса”. Една невероятна история за реализъм, чудеса и много сълзи, които казват абсолютно всичко за случващото се днес през основните събития и герои на тази страна.

Ново издателство – очи в очи с читателите си

Новото издателство „Кота 0” представя поредната книга на Стефан Иванов, поет, драматург и доктор по философия в Софийския университет. Наречена „Без мен”, тя излиза с десетгодишна пауза от предишната книга на автора. Но е и първа за новото издателство. Което в началото на годината създадоха петима писатели: Иван Димитров, Захари Захариев, Стефан Икога, самият Стефан Иванов и Светослав Тодоров. „Кота 0” е и амбициозно начинание, под чийто знак ще се провеждат и литературни четения в страната.

Първата книга на издателството ще бъде представена на 27 март от 19.00 часа в Театрална работилница „Сфумато” (в парка „Заимов” зад сградата на театър „София”) в разговор със Стефан Иванов и поетите Силвия Чолева и Кирил Василев. Авторът е създател на различни литературни събития, сред които и популярното „Актьори срещу поети”, което съществува вече девети сезон. Той е и изпълнителен директор на „Малък сезон“ от 2018 г., ежегодният фестивал на „Сфумато“ за най-младите от всички изкуства. Затова и на премиерата ще е пълно с (предимно) млади актьори.

„Без мен” включва стихотворения, творения и сънища, а и фрагменти, спомени, бележки от пътувания и записки: „Опитах се да събера последното десетилетие в цялост, за да не се разпилее и за да мога да видя лицето му и да чуя гласа му”,  казва авторът.

Редакторът на книгата – поетът Марин Бодаков, пише за поезията му: „ Новата му книга е всеобхватен мост, по който виждам съвременна София – точно тази, до която вече нямам достъп. Изпитвам дълбока сигурност в общуването със Стефан, защото имаме обща литературна памет. Но това, което най-много ме вълнува, е натрапливото сегашно време в стихотворенията му: като назовава, поетът отвоюва нашето всекидневие от нищото. … И цялото стихотворение ти казва: Абе, има те! И цялото стихотворение е паспорт.”

Накратко

След дългата си музикална кариера една от първите рок-певици на Франция, Силви Вартан, родена в България, до края на годината ще има своите последни 3 концерта. Съпругата на Джони Холидей се раздели с 2 концерта и с българската си публика през 2018 година.

Траш метъл групата Megadeth ще зарадва българските фенове с концерт в София на 15 юни в зала „Арена София”. Столицата ни е част от световно турне на бандата.

Актрисата от Народния театър Мария Каварджикова получава тазгодишния „Икар” от Съюза на артистите за изключителен принос към българския театър. Статуетката ще й бъде връчена на церемония на първата ни сцена в Деня на театъра-27 март. (Снимката е на колегата й Владо Карамазов).

Най-ново

Единична публикация

Избрани