Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша заяви, че Русия е нарушила въздушното ѝ пространство при атака срещу Западна Украйна

[post-views]

Русия наруши въздушното пространство на Полша рано днес с крилата ракета, изстреляна по цели в Западна Украйна, заявиха полските въоръжени сили, цитиран от Ройтерс.

„На 24 март в 04:23 ч. имаше нарушение на полското въздушно пространство от една крилата ракета, изстреляна“ от Руската федерация, се казва в изявление на полските въоръжени сили в социалната мрежа „Екс“.

Обектът навлезе в полското въздушно пространство край Осердув в Любелското воеводство и остана в полското въздушно пространство в продължение на 39 секунди. През цялото време на полета си обектът бе наблюдаван с военните радарни системи, уточняват полските въоръжени сили.

Руска ракета навлезе тази сутрин на около 2 км във въздушното пространство на Полша, след което продължи летежа си в Украйна, заяви говорител на полските въоръжени сили.

Руската ракета, навлязла в полското въздушно пространство, „се движеше със скорост от почти 800 км/ч“, поясни говорителят. Понастоящем полското въздушно пространство е в безопасност, каза още той.

Русия нанесе днес въздушни удари по Киев и по Лвовска област, която се намира в Западна Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на украински представители.

По-рано днес полските въоръжени сили съобщиха, че заради атаката срещу Западна Украйна е задействана полската авиация и авиацията на съюзни страни.

Кметът на Лвов Андрий Садови заяви в „Телеграм“, че срещу самия Лвов не е имало атаки, но по Лвовска област са били изстреляни около 20 ракети и срещу нея са били пуснати седем нападателни дрона. По думите на Садови руската атака срещу Лвовска област е имала за цел да порази ключова инфраструктура.

Няколко експлозии разтърсиха Киев в ранните часове на деня, след като системите за противовъздушна отбрана започнаха да отразяват руската атака, съобщи в комуникационното приложение „Телеграм“ кметът на украинската столица Виталий Кличко.

Украинската противовъздушна отбрана унищожи десетина ракети, изстреляни от Русия по Киев и околностите на града, заяви областният управител на Киевска област Сергий Попко.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани