Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин е пренебрегнал предупрежденията за терористична атака, заяви германски експерт по отбраната

[post-views]

Председателката на комисията по отбрана в германския парламент Мари-Агнес Щрак-Цимерман заяви, че терористичната атака в концертна зала в Москва, при която бяха убити повече от 130 души, е „сериозен удар“ по руските органи за сигурност, предаде ДПА.

В интервю за днешното издание на в. „Билд“ Щрак-Цимерман, която е експерт по отбраната от най-малката партия в германската управляваща коалиция – „Свободните демократи“, заяви, че е имало предупреждения преди атаките.

Западни и американски разузнавателни служби в началото на месеца предупредиха, че е възможно да предстои атака и посолството на САЩ в Москва призова гражданите си да избягват големи струпвания на хора, тъй като имало информация, че екстремисти планират да атакуват големи събирания в руската столица, включително концерти, посочва ДПА.

Тя изрази недоумение от липсата на допълнителни мерки за сигурност предвид тази информация, „дори конкретно относно концерти“.

„Очевидно е, че (руският президент Владимир) Путин напълно погрешно е преценил тези предупреждения и не се е отнесъл към тях достатъчно сериозно, и сега се опитва да отклони вниманието от тях“, заяви Щрак-Цимерман.

В своя реч по-рано тази седмица Путин отхвърли предупрежденията и ги нарече западни провокации, с които се цели дестабилизирането на Русия.

В петък нападатели откриха безразборна стрелба срещу посетители в концертната зала „Крокус сити хол“ в покрайнините на Москва, при което по информация на властите бяха убити 133 души и повече от 100 бяха ранени.

Терористичната групировка „Ислямска държава“ вчера публикува снимки на предполагаемите нападатели, след като пое отговорност за атаката.

Източник: bta.bg

Избрани