Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ралица Ненова-Алексова: Бяхме за пример в НАТО

[post-views]
Ралица Ненова-Алексова: Бяхме за пример в НАТО

Тя е сред първите български военнослужещи, представили достойно страната ни на международна сцена

Родена е  през 1968 г. в Смолян. Завършила е Софийска математическа гимназия със златен медал. Машинен инженер е, с магистърска степен, от Технически Университет – София.

В Българската армия като сержант е от 1995 г. до 2023 г. – Изчислителен Център на Командване на Сухопътните войски; отдел „Информационни системи“ в управление „КИС“ на ГлЩ-СВ; отдел „Протокол“ в щаба на Съюзното командване по операциите, Монс, Белгия (SHAPE); Канцелария на командващия на Съвместното командване на силите (СКС), България; Координационен отдел към Групата по поддръжка в Съвместното командване на силите, Брунсум (JFCBS), Холандия; Щабен елемент за интегриране силите на НАТО в България (NFIU BGR). В момента е цивилен служител в центъра на НАТО в Софияю – CMDR COE (щабен помощник, съвместяващ и функциите на офицер по протокола).

Истинско удоволствие е да разговаряш с толкова елегантна, интелигентна и красива дама в униформа като Ралица Ненова-Алексова. Тя работи в Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE) в София.

Първата ни среща беше още преди години, отново по служебни ангажименти, но добрите впечатления останаха, а тя се оказа и една от първите, които приемат длъжност в НАТО, почти веднага, след като страната ни стана пълноправен член на Алианса. По този повод потърсихме Ралица Ненова-Алексова, за да разкаже за спомените и впечатленията си от работата си в международна среда. Правили сме го и преди, но сега има и повод – 20 години от приемането ни в организацията, които отбелязваме скоро.

Присъединяването на България към НАТО изисква сериозен и всеобхватен процес на подготовка на кадри. Със заповед на министъра на отбраната през пролетта на 2004 г. започва подготовка и на сержантския състав за заемане на международни позиции, заявени от българска страна. След предварителен подбор, основно по езикови умения, са сформирани групи за интензивна подготовка по английски език във военните училища – Велико Търново, Варна, Шумен, Долна Метрополия. На последния етап, издържалите изпитите по проверка на езиковите умения по стандарт STANAG 6001, продълж ват подготовката във военното училище в Шумен, като програмата покрива разнообразни теми по структура, роля и задачи на НАТО, протокол, стандартни процедури, компютърни умения.

„Подготовката беше много сериозна и задълбочена. Мобилна група от щаба на НАТО в Италия разшири практически познанията на обучаемите. На финала на подготовката беше публикуван и Регистър с вакантните длъжности за заемане в международни организации извън територията на страната, по който сержантския състав подаде рапорти за кандидатстване и след наистина сериозен подбор, включващ интервю, изпити, медицински и психологичен преглед, бяха номинирани пионерите, които да представят Българската армия на международни позиции“, спомня си Ралица Ненова-Алексова.

Нейното предпочитание към позиция, свързана с длъжността, която заема към онзи момент в отдел „Информационни системи“ към управление „КИС“ на Главния щаб на Сухопътни войски, е уважено и е номинирана за щабен помощник в Протокола в щаба на Съюзното командване на НАТО по операциите (SHAPE) в Монс, Белгия.

„Заминах през февруари 2005 г. с известно притеснение дали ще се справя, дали съм взела правилното решение, а и изборът да бъдеш командирован в чужбина безспорно се отразява и на семейството ти, на децата ти. Първите командировани бяхме група ентусиасти, професионалисти в своята област, готови да се развиват и да доказват, че по нищо не отстъпваме на високите стандарти на Алианса. Много скоро бяхме приети като пълноправни членове на отделите, на организацията, като високо беше оценена нашата експертиза и готовност за работа, за инициатива и отдаденост. Няма да забравя първите думи на полковник Шварц, началник на протокола на Върховния главнокомандващ силите на НАТО (SACEUR) по това време, генерал Джейм Джоунс: “Ралица, тук се кове история. Гордост и отговорност е““, разказа пред военния вестник дамата в униформа.

Участват в подготовка на срещи с видни личности, сред които запомнящи са Хенри Кисинджър, Вацлав Хавел, дипломати и политици. Тези три години за нея безспорно са едни от най-запомнящите се в служебната й кариера, тъй като обстановката, атмосферата в SHAPE е уникална, чувства се стойностна част от работещ механизъм, труд й е ценен, уменията й са прилагани и уважавани. Кое й прави силно впечатление.

„Уважението, на първо място. Не те приемаха според пагона, а според приноса, знанията и желанието ти за работа и усъвършенстване. Основният ми принос по време на мандата ми, ползвайки познанията ми като инженер, с магистърска степен от Техническия Университет, беше поддържането на база данни на протокола на SACEUR и SHAPE, което позволяваше организация и подготовка на мероприятия на високо ниво. Низ от мероприятия, конференции, учения, срещи – всяка запомняща се и стойностна.

След приключването на 3-годишния ми мандат в Белгия, продължих службата си в Канцеларията на Съвместното командване на силите в София, където имах възможността да приложа познанията от протокола в НАТО и смея да заявя, че опитът и ентусиазмът на завърналите се от международни организации беше предаден нататък, както и запали пламък сред колегите ни да последват пътя ни“, категорична е Ралица Ненова-Алексова.

Желанието отново да се докосне до международна среда я повежда към следващото предизвикателство и поредни три години има възможността да представя България в Съюзното командване на силите (JFCBS) в град Брунсум, Холандия (Нидерландия) като щабен помощник в координационния отдел към Групата по поддръжка. Отново години на доказване, споделяне на знания, умения и идеи. Впечатляващ е редът и дисциплината в този щаб, духът и лидерството, възможността да допринася, да предлага новости, да бъде чута и уважавана.

След двата мандата на международни длъжности в чужбина, следват два мандата и на територията на страната (2016-2023 г.) – в Щабния елемент за интегриране силите на НАТО в България (NFIU BGR) и в Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE). В тези организации се приветства опитът на служилите зад граница, като техните знания са високо ценени, поуките от практиката са прилагани и споделянето и принципите на IKM (Information Knowledge Management) са заложени в дейността, следвайки стандартите на НАТО.

„Вече като цивилен служител имам отново честта да съм част от екипа на CMDR COE и да работя, следвайки международните принципи и изисквания.

Работейки в структурите на НАТО извън страната и на територията на България, мога да заявя, че може да се гордеем, че имаме знаещи и можещи военнослужещи и цивилни служители, които достойно защитават авторитета на пагона. На всички позиции съм била облагодетелствана да работя рамо до рамо с достойни хора, широкоскроени, отдадени и сърцати. Нашата благодарност е и към семействата ни, които ни следваха независимо от трудностите и предизвикателствата, свързани с езикова бариера, служебна кариера, адаптация, те бяха до нас и ни подкрепяха и вдъхновяваха“, казва още една от първите българки, работили в НАТО.

20 години в НАТО, включително и сред първите български военнослужещи, представящи достойно страната ни на международна сцена, е чест и отговорност. „Горди сме, че на позициите, на които сме били изпратени, сме били за пример, били сме високо ценени и уважавани. Пожелавам и на следващото поколение да продължат да са еталон и да имат смелостта да променят и отстояват себе си“, категорична е Ралица Ненова-Алексова.

Важни дати

  • 22 ноември 2002 г. – България получава покана за членство в НАТО на срещата на върха в Прага
  • 18 март 2004 г. – Народното събрание ратифицира Северноатлантическия договор
  • 29 март 2004 г. – България, заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, става пълноправен член на Алианса
  • 02 април 2004 г. – официална церемония по присъединяването на новоприетите страни към Северноатлантическия договор
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани