Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия снощи нанесе голям въздушен удар по Украйна; според Полша една ракета е навлязла във въздушното ѝ пространство

[post-views]
35 загинали и 115 ранени при взрив на бензиностанция в южната руска република Дагестан

Киев съобщи че Русия снощи е нанесла голям ракетен удар по критична инфраструктура в украинската Лвовска област в западната част на страната и според Варшава една от руските крилати ракети е навлязла за кратко в полското въздушно пространство, предаде Ройтерс.

Москва изстреля 57 ракети и безпилотни летателни апарати при нападението, при което бе атакувана и украинската столица, заяви Киев. То дойде два дни след най-масираната въздушна атака срещу енергийната система на Украйна от началото на пълномащабната война.

„Имаше две предварителни попадения в един и същ обект от критичната инфраструктура, който окупаторите поразиха през нощта“, написа управителят на Лвовска област Максим Козицки в приложението „Телеграм“. При удара са използвани хиперзвукови ракети „Кинжал“, които са по-трудни за сваляне, добави той, без да уточни местоположението на обекта.

Министерството на енергетиката съобщи, че при нападение срещу критично важен енергиен обект в Лвовска област се е запалило оборудване, което е довело до загуба на електрозахранване. От съобщението бе става ясно дали става дума за едно и също съоръжение, отбелязва Ройтерс.

Противовъздушната отбрана е унищожила 18 от 29 ракети и 25 от 28 дрона, казаха украинските военновъздушни сили. 

Към момента няма почти никакви подробности за нанесените щети, но вземането на прицел на критична инфраструктура може да означава, че Русия се опитва да поддържа натиска върху енергийната система на Украйна, след като ударите ѝ причиниха масови прекъсвания на електрозахранването в петък, коментира Ройтерс.

Министерството на енергетиката заяви, че Украйна, която през последните седмици изнасяше електроенергия, рязко е увеличила вноса на електроенергия и днес е спряла износа заради атаките срещу енергийната ѝ система.

Няколко експлозии отекнаха и в Киев в рано тази сутрин, като противовъздушната отбрана е унищожила около десетина ракети над столицата и околностите ѝ, заяви ръководителят на военната администрация на Киев Сергий Попко. По думите му има само незначителни щети от нападението.

От няколко дни Москва извършва срещу Украйна атаки, за които твърди, че са в отмъщение за украинските нападения по време на президентските избори в Русия.

Министерството на отбраната на Русия днес заяви, че негови сили снощи са поразили с високоточни оръжия газови и енергийни съоръжения в Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани