Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Темата „България в НАТО“ разприказва студенти и експерти

[post-views]
Темата „България в НАТО“ разприказва студенти и експерти

Посланикът на САЩ Кенет Мертен участва в дискусия в ЦВК.

Путин е напълно готов да започне ядрена война. Време е НАТО да създаде отделно командване, което да се бори с вражеската пропаганда. Това са само две от множеството интересни и провокативните тези, изказани на дискусия, организирана от Студентския дипломатически клуб и Министерството на отбраната през тази седмица в Централния военен клуб. Тя бе посветена на 20-тата годишнина от приемането на България за член на НАТО. Зала „Тържествена“ на ЦВК бе пълна с млади  активни хора, които се интересуват от международна политика и сигурност.

Специален гост на дискусията бе посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен, който направи обзор на съюзническите отношения между нашите две държави и подчерта, че България има много важна роля в НАТО. Чадърът на сигурността, предоставяна от Алианса, никога не е бил от по-голяма важност, отколкото в наши дни, каза посланикът, като уточни, че от друга страна съюзът НАТО никога не е бил по-силен и обединен, отколкото сега. Кенет Мертен приветства България за стъпките, които предприема за модернизиране и укрепване на нейните отбранителни способности и оцени високо готовността на нашата страна да приеме на своя територия мултинационална бойна група на НАТО.

Геополитическият анализатор доцент Искрен Иванов от Софийския университет представи интересна гледна точка за съвременното състояние на международната сигурност в Европа. Той обърна внимание на ядрената реторика на Кремъл и наличието на огромен потенциал от ядрени оръжия в Русия. Според него именно заради това стратегическата автономия на Европа в сферата на сигурността е невъзможна, ядрен паритет с Москва могат да постигнат единствено американците, но не и Франция, която е единствената ядрена сила в ЕС. Доцент Иванов препоръча в България да има няколко американски военни бази и страната ни да заделя за отбрана повече от 2% от своя БВП.

Интерес сред студентите предизвика и презентацията на полковник Добрил Радославов от Министерството на отбраната. Той обясни ясно защо членството в ЕС и най-вече в НАТО е средство за покриване на дефицитите в сигурността на България и предложи запомняща се абревиатура за вражеското влияние върху нашата държава и общество – ВНИМ, което ще рече външна намеса и информационна манипулация. Накрая вниманието на студентите бе завладяно изцяло от артистизма и мъдростта на Соломон Паси – легендарният основател и президент на Атлантическия клуб в България, който разказа спомени за българския път към НАТО.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани