Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дмитро Кулеба пред „Политико“: „Дайте ни проклетите „Пейтриът“!“

[post-views]
Ще променят ли комплексите „Пейтриът“ правилата на войната в Украйна

В интервю за „Политико“ дипломат №1 на Украйна Дмитро Кулеба отправи няколко недвусмислени послания към съюзниците на Киев.

Украинският външен министър посочи, че има един елемент, от който страната му отчаяно се нуждае, за да отблъсне непрестанните ракетни атаки на Русия.

„Дайте ни проклетите „Пейтриът!“, призова изрично Кулеба. Американските ракети земя-въздух „Пейтриът“ са най-добрата отбранителна система за борба с балистичните ракети, които през последните дни все по-интензивно се изсипват върху Украйна. „Ако разполагахме с достатъчно системи за противовъздушна отбрана, а именно „Пейтриът“, щяхме да можем да защитим не само живота на нашите хора, но и икономиката ни от унищожение“, добави Кулеба.

Нуждата от такава защита е видима за жителите на Киев. Само час преди Кулеба да говори с репортер от „Политико“ в министерството на външните работи в понеделник, посред бял ден, украинската столица беше атакувана от руски балистични ракети.

Няколко силни взрива прозвучаха само миг след като сирените за въздушна тревога се разнесоха из целия град.

Ракетите са били прихванати от наличните системи „Пейтриът“. Но девет души, сред които и тийнейджърка, все пак бяха ранени от падащи отломки

Подкрепата на Запада, която беше силна в началото на инвазията преди две години, отслабна през последните месеци, а новият голям пакет от помощи от САЩ беше спрян от партийни разногласия в Конгреса, посочва авторът на „Политико“ Джейми Детмър.

Европейските съюзници се борят да запълнят недостига на средства и оръжия, от които Киев толкова много се нуждае. Войната за самосъхранение на Украйна е в несигурно положение. Русия напредва на бойното поле, а Путин се възползва от всяка възможност да засили руското настъпление.

Подкрепата на Запада, която беше силна в началото на инвазията преди две години, отслабна през последните месеци, а новият голям пакет от помощи от САЩ беше спрян от партийни разногласия в Конгреса.

Европейските съюзници правят всичко, което е по силите им,  да запълнят недостига на средства и оръжия, от които Киев толкова много се нуждае. Войната за самосъхранение на Украйна е в несигурно положение. Русия напредва на бойното поле, а току-що преизбраният Путин се възползва от всяка възможност да засили руската офанзива.

„Когато украинските войски губят позиции, нека да погледнем причината за това“, каза Кулеба. „Това е така, защото Русия започна масово да използва модернизирани въздушни управляеми планиращи бомби“, допълни той.

Украинският външен министър обясни, че тези бомби са оръжия, от които „не можеш да избягаш“, ако си набелязана цел. „Не можете да им въздействате с радиоелектронна защита. Тя просто пада върху главата ви и унищожава всичко. Така губим позиции и единственият начин да предотвратим това е да сваляме самолетите, които носят бомбите“, добави той. „Нуждаем се от системи за противовъздушна отбрана на фронтовата линия“.

Кулеба не може да скрие разочарованието си от забавянето на западната подкрепа и някои от нещата, които са свързани с нея.

Миналата седмица беше съобщено, че САЩ са призовали Киев да спре атаките срещу енергийната инфраструктура и петролните съоръжения на Русия, опасявайки се, че украинските безпилотни удари ще повишат световните цени на енергията. Кулеба не потвърди това, но на въпроса дали понякога има чувството, че западните съюзници искат Украйна да се бори с една ръка вързана зад гърба си, той отговори: „Да, така е.“

Киев, разбира се, безусловно е благодарен за цялата подкрепа, която получава от Западния съюз, каза той. Но министърът изрази опасение, че действията на съюзниците невинаги съответстват на реториката им и че с напредването на войната те „се връщат към обичайния начин на водене на политика“.

Кулеба описва порочен кръг – оръжията се задържат, забавят или доставят в недостатъчно количество, а след това съюзниците казват, че Украйна отстъпва, че е невъзможно тя да победи. И съюзниците се питат защо трябва да предоставят на Украйна „променящи играта“ оръжия.

„Цялата тази картина на реалността, която си рисувате, обаче е резултат от един прост факт – украинските войници нямат достатъчно количество оръжия, защото не сте ги осигурили“, каза Кулеба.

Запитан за пакета от помощи в размер на 60 млрд. долара на Джо Байдън за Украйна, който от месеци е спрян от републиканците на Капитолийския хълм, Кулеба е лаконичен. „Ние ще приветстваме решението“, каза той. „Всеки път, когато чуя нов краен срок, просто си казвам: „Бог да благослови Америка и Конгреса на САЩ“, каза той с усмивка.

А какво да кажем за Германия, която сама си създава проблеми поради прекомерна предпазливост дали да достави ракети с голям обсег „Таурус“ – друга важна точка от списъка с желания на Киев? „Слушайте, уморих се да отговарям на това. Съжалявам. Можете да ме цитирате, нямам нищо против. Но всеки път, когато отговарям на въпроса, получавам показваща раздразнение обратна реакция от Берлин. Оставете те да решат. Те сами се поставят в това положение. Оставете ги сами да намерят изход от ситуацията.“

Кулеба спестява критични думи за френския президент Еманюел Макрон, отбелязва „Политико“. Напоследък Макрон, поне в публичните си коментари, настоя, че Европа не може да изключи изпращането на сухопътни войски в Украйна, ако това е необходимо, за да се предотврати победата на Русия. „С удоволствие видяхме, че президентът Макрон еволюира в тази посока“, каза украинският външен министър.

Макар че Украйна никога не е искала европейски бойни части на терен, лидерите на ЕС трябва да свикнат с мисълта, че „денят може да дойде“.

„Напълно наясно съм, че европейците не са свикнали с идеята за война“, каза Кулеба. „Но това е безгрижие, което европейците просто не могат да си позволят – нито за себе си, нито за децата си“, казва той мрачно. „Украйна може да спечели. Но ако Украйна загуби, Путин няма да спре.“

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани