Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полицията е имала около 90 секунди да спре движението преди падането на моста в Балтимор

[post-views]
Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста "Франсис Скот Кий" в Балтимор

След като предупреждението на диспечера идва по радиото посред нощ – огромен товарен кораб е загубил управление и се е насочил към моста „Франсис Скот Кий“ – в рамките на 90 секунди полицаи отговарят, че са успели да спрат движението на превозни средства през моста в Балтимор в двете посоки, предаде Асошиейтед прес.

Един от тях казва, че тъкмо щял да се качи на моста, за да предупреди строителния екип. Оказва се обаче, че е прекалено късно и натоварения с огромни контейнери кораб се блъска в опорен стълб на съоръжението.

„Целият мост просто падна“, предава по радиото един разтревожен полицай. „Пращайте, пращайте, който и да е, всички… целият мост просто се срути“.

След като контейнеровозът „Дали“ се блъсна в опорния стълб на моста във вторник, дълъг участък на моста, който е основна брънка в транспортните мрежи на региона, се срина в река Патапско. Очаква се загубата на моста да затрудни пътническия трафик и да наруши работата на пристанището на Балтимор, което е жизненоважно за морския транспорт, посочва АП.

Най-малко осем души са паднали във водата. Двама бяха спасени, но останалите шестима, част от строителна бригада, която е запълвала дупки по пътното платно на моста, са изчезнали и се предполага, че са загинали. Според говорителя на полицията на щата Мериленд Елена Русо телата им все още се издирват. Сред изчезналите има хора с произход от Гватемала, Хондурас и Мексико, казаха дипломати от тези страни.

Федерални и щатски служители заявиха, че катастрофата изглежда е била инцидент. Националният съвет по безопасност на транспорта на САЩ разследва случая, а движението на корабите, влизащи и излизащи от пристанището на Балтимор, е преустановено за неопределено време.

Кметът на Балтимор Брандън Скот нарече случилото се „немислима трагедия“.

Губернаторът на Мериленд Уес Мур приветства служителите на спешните служби за бързата им реакция. „Буквално с това, че са успели да спрат колите да преминават по моста, тези хора са герои“, заяви Мур. „Те спасиха човешки животи миналата нощ“, добави той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани