Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съдът потвърди спирането на действието на тексаския закон за арест на мигрантите

[post-views]
Съдът потвърди спирането на действието на тексаския закон за арест на мигрантите

Законът в американския щат Тексас, който позволява на щатските власти да арестуват и депортират мигранти, заподозрени, че нелегално са влезли на територията на САЩ, засега ще остане спрян, съобщи федералният съд на втора инстанция. Асошиейтед прес съобщава, че решението на Пети окръжен апелативен съд на САЩ е последният за момента епизод от продължаващите правни спорове около новия и строг закон за мигрантите на губернатора на Тексас Грег Абът.

Министерството на правосъдието на САЩ смята, че тексаският закон нарушава федералните правомощия и че ще предизвика хаос на границата. Според властите в Тексас администрацията на президента Джо Байдън не се справя с контрола на границата и щатът има право да предприеме самостоятелни мерки.

Законът беше в сила няколко часа на 19 март, след което Върховният съд на САЩ се намеси. Последната съдебна инстанция обаче не се произнесе по същество по делото. Вместо това върна делото за ново разглеждане от Пети окръжен апелативен съд, който спря изпълнението на закона, докато разгледа последното обжалване.

Законът, подписан от Абът, позволява на силите на реда в щата да арестуват хора, заподозрени, че са навлезли нелегално в страната. Веднъж задържани, мигрантите могат или да се съгласят с решението на съда в Тексас и да напуснат територията на САЩ, или да бъдат съдени за нелегално влизане в страната. Не са обявявани никакви арести по време на краткия период, през който законът беше в сила.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани