Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

АА: Турската компания „Аселсан“ въвежда високотехнологичен радар, който подсилва бойните самолети на Турция

[post-views]
АА: Турската компания „Аселсан“ въвежда високотехнологичен радар, който подсилва бойните самолети на Турция

Водещата турска компания за отбранителни технологии „Аселсан“ (Aselsan) представи вчера своята авангардна технология AESA за самолетен носов радар (AESA Aircraft Nose Radar), разработена изцяло въз основа на местни ресурси. Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

АА: Турската компания „Аселсан“ въвежда високотехнологичен радар, който подсилва бойните самолети на Турция

Радарът, който наскоро извърши първия си полет с Ф-16 Йозгюр (F-16 ÖZGÜR), обещава значително да подобри бойните способности на изтребителя.

Радарът ще издигне изтребителите Ф-16 Йозгюр до самолети от поколение 4.5, а изтребителите КААН и бойните безпилотни летателни апарати ще преминат към пето поколение и по-нови платформи с допълнителни възможности и функции при ниска видимост.

Подготовката за масово производство на радара в технологичния център на „Аселсан“ в Анкара е приключила, а производството се осъществява от ниво чип до най-съвременна интеграция.

В допълнение към комплектоването с AESA на бойни самолети като Еф-16 Йозгюр, Хюрджет и КААН, технологията ще бъде внедрена и в турските дронове „Акънджъ“ и „Анка-3“.

Радарът скоро ще започне да лети с „Акънджъ“ и други турски дронове, като полетите се очаква да започнат още тази година.

Световен пазар за 5 милиарда долара

Халук Гьоргюн, президента на Агенцията за отбранителна промишленост (SSB), изрази гордост от предоставянето на радарната технология на AESA в Турция.

„Горди сме да представим в нашата страна радарната технология AESA, една от най-модерните технологии за авионика в света“, каза той.

Създадената от турското правителство Агенцията за отбранителна промишленост управлява отбранителната промишленост на Турция и доставките на военни технологии.

Главният изпълнителен директор на „Аселсан“ Ахмет Акьол подчерта многофункционалността на технологията AESA, като наблегна на нейното приложение в различни области, включително по въздух, суша и море.

Той отбеляза, че местната разработка на радарни системи AESA на „Аселсан“ позволява на Турция да поддържа пълен контрол върху технологиите и данните, като гарантира най-високо ниво на сигурност и възможности.

Световният пазар за радарната технология AESA се оценява на 5 милиарда долара годишно, като текущите преговори за износ позиционират радарите на „Аселсан“ като основни играчи на световния аерокосмически пазар.

Очаква се високотехнологичните радари AESA на „Аселсан“ да увеличат пазарния дял в областта на противовъздушната отбрана, военноморските платформи и радарите за наблюдение.

Радарът, който е от съществено значение за авиацията, предлага автоматично разпознаване, проследяване на множество цели, картографиране на земята, измерване на разстояние, автоматично определяне на надморска височина, подоблачно наблюдение чрез радари със синтетична апертура (SAR), автоматично ограничаване на целите с алгоритми, поддържани от изкуствен интелект, широколентов радарен спектърен мониторинг, насочено електронно заглушаване и подобрено насочване на амунициите.

Турският проект Ф-16 Йозгюр има за цел да модернизира самолетите Ф-16 Блок 30 на турските военновъздушни сили.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани