Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО осъжда зачестилите руски въздушни удари по Украйна

[post-views]
НАТО осъжда зачестилите руски въздушни удари по Украйна

НАТО остро осъжда зачестилите руски въздушни удари срещу Украйна и потвърждава ангажимента си за по-нататъшно укрепване на украинската отбрана. Това се посочва в съобщение на алианса след днешната среща на Съвета НАТО-Украйна, свикана по искане на Киев.

Срещата е била на равнище посланици и е преминала под председателството на заместник генералния секретар на НАТО Мирча Джоана. В заседанието с видеоконферентна връзка се е включил украинският министър на отбраната Рустем Умеров.

Продължаващите удари на Русия срещу цивилни граждани и критична инфраструктура в Украйна показват спешната необходимост от продължаване на нашата подкрепа, е заявил Джоана, цитиран в съобщението. Допълва се, че съюзниците предоставят значителна военна, финансова и хуманитарна помощ на Украйна.

Франция скоро ще изпрати допълнителни количества гаубици, а няколко държави от пакта се присъединиха към инициативата за осигуряване на 800 000 допълнителни артилерийски снаряда. НАТО създава център за анализ и обучение в Полша, където украинските сили могат да се подготвят заедно със съюзническите войски, се посочва в съобщението на алинса.

За днешната среща съобщи и украинската страна с уточнението, че Умеров е призовал за доставка на допълнителни системи за противовъздушна отбрана.

Източник: bta.bg

Избрани