Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Евентуална покана към Путин за срещата на върха на Г-20 в Бразилия трябва да бъде приета с консенсус, заяви Макрон

[post-views]
Макрон, президентът на Египет и кралят на Йордания призоваха за "незабавно прекратяване на огъня" в Газа

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че евентуална покана към руския държавен глава Владимир Путин да участва на срещата на върха на Г-20 в Бразилия през ноември трябва да бъде приета с консенсус в рамките на клуба на най-индустриализираните държави в света, предаде Франс прес.

„Смисълът на този клуб е, че трябва да бъде постигнат консенсус от останалите 19 държави и това ще бъде работа на бразилската дипломация“, заяви Макрон на съвместна пресконференция с бразилския си колега Луиз Инасио Лула да Силва.

Ако такава среща може да бъде „полезна, трябва да я направим, но ако създава разделение, без съмнение не трябва“, посочи френският президент.

Макрон и бразилският му колега остро разкритикуваха изключването на кандидата на опозицията Корина Йорис от президентските избори във Венецуела през юли.

„Осъждаме най-категорично изключването на сериозен и надежден кандидат от този процес“, заяви Макрон на пресконференция в бразилската столица в края на тридневното си официално посещение в Бразилия.

„Призоваваме за включването ѝ и искрено се надявам, че през следващите седмици и месеци ще можем да имаме възстановен баланс. Не трябва да се отчайваме днес /…/, но ситуацията е сериозна и се е влошила в резултат на решението, което беше взето“, добави той.

От своя страна Лула заяви, че е „сериозно“ обстоятелството, че Корина Йорис не е могла да се регистрира за участие в изборите на 28 юли като кандидат от опозицията срещу венецуелския президент Николас Мадуро, който е на власт от 11 години.

„Няма никакво правно или политическо обяснение за забраната на един политически съперник да бъде кандидат“, заяви бразилският президент.

„Казах на Мадуро, че най-важното за възстановяването на нормалността във Венецуела е да се избегнат всякакви проблеми в изборния процес и че изборите трябва да бъдат произведени по възможно най-демократичния начин“, отбеляза той.

Корина Йорис беше номинирана на мястото на лидера на опозицията Мария Корина Мачадо, на която беше забранено да заема публична длъжност.

Националният избирателен съвет (НИС) обаче не регистрира Йорис, без да даде някакво обяснение, а накрая прие кандидатурата на Едмундо Гонсалес Урутия, бивш посланик и политолог.

Шестдесет и една годишният Николас Мадуро наследи своя ментор Уго Чавес (1999-2013 г.) след неговата смърт.

Повече от 60 държави, включително САЩ, не признаха избирането му за президент през 2018 г., след като изборите бяха бойкотирани от опозицията. Това непризнаване доведе до икономически санкции, насочени по-специално срещу петролния сектор на страната, посочва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани