Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна се нуждае от по-малко войници, отколкото се предполагаше, каза главнокомандващият украинските въоръжени сили

[post-views]
Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Украинската армия ще има нужда да мобилизира по-малко хора, отколкото първоначално се очакваше, за да се противопостави на двугодишната инвазия на Русия, каза висш генерал от Киев, цитиран от Ройтерс.

Президентът Володимир Зеленски съобщи през декември, че армията е предложила мобилизиране на още до 500 000 украинци във въоръжените сили, след като Русия засили атаките по протежение на 1000-километровата фронтова линия.

Главнокомандващият въоръжените сили Олександър Сирски, който беше назначен на поста миналия месец, каза в интервю за украински медии, публикувано днес, че след преглед на ресурсите това число е било „значително намалено“. Той не посочи нова бройка.

„Очакваме, че ще имаме достатъчно способни хора, за да защитим родината си“, каза Сирски пред украинската новинарска агенция Укринформ. „Говоря не само за мобилизираните, но и за доброволците“, допълни той.

Усилията на Украйна за мобилизация бяха затруднени от отслабващия ентусиазъм и от информации за корупция и злоупотреби в наборните служби.

Законопроект, който ще позволи на служителите на въоръжените сили да набират повече войници, в момента се разглежда от парламента.

Сирски добави, че проверката на небойните части е позволила военните плановици да изпратят „хиляди“ служители на фронта и че длъжностите за оказване на подкрепа на бойни действия са „еднакво важни“ в усилията на Киев за отбрана.

„Войната, която сме принудени да водим срещу руските нашественици е война на изтощение, война на логистика“, каза той. „Следователно значението на ефективността на тиловите части не може да се подценява“, добави главнокомандващият въоръжените сили.

Бившият началник на сухопътните сили също каза, че се подготвят „мощни“ отбранителни линии „в почти всички застрашени райони“, докато Русия продължава своите атаки.

Източният град Авдеевка падна под контрола на силите на Москва в средата на февруари след продължили месеци наред атаки, в които украинската отбрана беше превъзхождана по въоръжение и численост.

В интервю за Укринформ Сирски каза, че неговите сили „определено“ са щели да запазят позициите си, ако Киев беше получил повече боеприпаси и способности за противовъздушна отбрана от своите западни партньори.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани