Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК, Фон дер Лайен, Схинас и Йохансон приветстват присъединяването на България и Румъния в Шенген

[post-views]
ЕК, Фон дер Лайен, Схинас и Йохансон приветстват присъединяването на България и Румъния в Шенген

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство: в двете държави членки вече ще се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва. Европейската комисия горещо приветства това постижение – то е продължение от историческото решение на Съвета на ЕС през декември 2023 г. Присъединяването на двете държави прави по-привлекателно и значително разширява най-голямото в света общо пространство без контрол по вътрешните граници,  се казва в съобщение за медиите на ЕК.

„Утре е важен ден: България и Румъния се присъединяват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на проверките по вътрешните въздушни и морски граници. Това е голям успех и за двете държави. А също така и исторически момент за Шенгенското пространство — най-голямото пространство на свободно движение в света. Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани“, заяви и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас от своя страна допълни, че: „Присъединяването на Румъния и България прави Шенген по-силен — тази „перла в короната“, която е емблематична за нашия европейски начин на живот и благоприятства вътрешния пазар, нашите икономики и европейските граждани навсякъде. Горещо поздравявам и двете страни за усилената работа, извършена от вас, за да стигнете дотук — това е ваша придобивка, която е отдавна заслужена. Ние ще продължим да вървим заедно по пътя напред.“

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон припомни, че от 31 март „България и Румъния ще прилагат изцяло достиженията на правото от Шенген, което ще направи ЕС по-силен и по-безопасен с по-добра защита на външните ни граници, ще промени живота на милиони хора и ще улесни пътуването. Гордея се с работата, извършена от толкова много хора както в Румъния, така и в България“. Йохансон припомни, че контролът по вътрешните граници ще бъде премахнат от утре за двете балкански страни по въздушните и морските граници. „Следващата стъпка е премахването на проверките и по вътрешните сухопътни граници. Обсъждането в Съвета ще продължи тази година. Обещавам, че това ще бъде приоритет до края на моя мандат“, каза Йохансон.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани