Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Втора армия – винаги първа в боя

[post-views]
Втора армия – винаги първа в боя

В Пловдив бе честван бойният празник на второармейци.

По традиция, всяка година на 26 март в Пловдив тържествено се отбелязва празникът на 2-ра армия. Той е наречен боен, тъй като на тази дата през 1913 г. второармейци участват в превземането на Одринската крепост по време на Балканската война. Тогава, след гръмката победа английският „Таймс“ обобщава в коментара си: „В Източна Европа се яви

                          нова военна  сила

която даже Великите сили не ще могат да удържат.“

Но да се върнем към началото, което започва през 1906 г. С указ на княз Фердинанд в младата българска държава са създадени три военно-инспекционни области. Една от тях е 2-ра Тракийска военно-инспекционна област с щаб в Стара Загора. В нея са 2-ра Тракийска, 3-та Балканска и 8-ма Тунджанска дивизия. От 5 май 1908 г. щабът е предислоциран в Пловдив, а от 17 септември 1912 г. Военно-инспекционната област е преименувана в Главна квартира на 2-ра българска армия. В нейния състав, освен трите дивизии – 2-ра, 3-та и 8-ма, са още 2-ра конна бригада, 3-ти и 6-и гвардейски конни полкове, 3-ти планински артилерийски полк и усиления. В този си вид тя обхваща район от Благоевград до Свиленград. 

Първият командир на 2-ра армия e генерал-лейтенант Никола Иванов. Роден е на 2 март 1861 г. в Калофер. Участва в Руско-турската война (1877-1878 г.) като доброволец, в Съединението, в Сръбско-българската война, в Първата и Втората балканска война. Бил е военен министър, командващ 4-та пехотна преславска и 2-ра пехотна тракийска дивизия. Ръководи обсадата и превземането на Одринската крепост през Първата балканска война.

                            Тежки битки

е водила 2-ра българска армия през Първата световна война. Под командването, последователно от генералите Васил Кутинчев, Георги Тодоров, Христо Бурмов и Иван Луков, тя постига нови бойни успехи след ожесточени боеве със силната сръбска армия.           

Под командването на генерал-лейтенант Кирил Станчев 2-ра армия провежда успешно Нишката и Косовската операции през Втората световна война. Във всички войни и битки второармейци проявяват мъжество, героизъм и подвизи в защита на Отечеството.                  

В следвоенното си развитие, и най-вече след демократичните промени в страната, 2-ра армия претърпява

                      организационни промени

От 31 август 1996 г. тя е преструктурирана във 2-ри армейски корпус. От 1 септември 1998 г. корпусът е реорганизиран в Сили за бързо реагиране. От 1 октомври 2000 г. Силите се трансформират в Корпус за бързо реагиране. От 15 септември 2001 г. отново е наложено наименованието 2-ри армейски корпус, а от 1 юни 2003 г. управлението е преименувано на командване „Оперативни сили”. На 26 май 2006 г. при сбогуването със знамето на формированието тогавашният му командир генерал-майор Атанас Самандов каза: „Затваря се една светла страница от военната история на България, отразявала десетилетията от бойния път на славната 2-ра българска армия“. Той изказа благодарността си към строените военнослужещи и граждански лица за безупречната им служба, за всеотдайността, добросъвестността и достойния им принос за успешното изпълнение на задачите. И завърши с думите:  „Нека споменът за службата ви в командването и това, което то ви е дало като знания, опит и качества, да ви дава вяра и сили в бъдеще”. На 1 юни 2006 г. военно-пощенският номер на формированието бе закрит, а с това Командването престава да съществува.  На 31 декември 2006 г. бе краят и на Временния щат с командир полковник Румен Минчев и началник-щаб полковник Стоян Коев, с което официално

              приключва стогодишната история

изпълнена с мъжество, героизъм и подвизи.

На тържеството във Военния клуб в Пловдив за всички тези събития говори о.з. полковник Румен Минчев, тъй като бе командир на Временния щат от 1 юни до 31 декември 2006 г. Той поздрави с празника всички служили във 2-ра армия и нейните наследници, като им пожела много здраве, сили и дълголетие.

Началникът на щаба на Временния щат през 2006 г. о.з. полковник Стоян Коев заяви, че 26 март е ден за почит към генералите, офицерите, сержантите и войниците, дали своя принос в укрепване и възхода на 2-ра армия. Самият той е служил 30 години в нея и в нейните наследници на различни длъжности, включително, като началник на щаба на 56-а ракетна бригада и заместник-началник на щаба на командване „Оперативни сили”.

А ето какво каза началникът на Пловдивския гарнизон и командир на СКСО генерал-майор Явор Матеев ден преди 26 март, тъй като бе зает служебно и не можеше да присъства на празника: „Ние сме наследили духа на второармейци. Щабът на СКСО е в сградата, където е бил щабът на 2-ра армия. Всеки ден виждаме портретите на генералите на стената и се зареждаме с тяхната вяра и енергия. Поздравявам всички служили във 2-ра армия и нейните наследници!“

В честването на празника участваха офицери от запаса, членове на Областната и Общинската организация на СОСЗР. Положени бяха цветя на паметната плоча на мястото, където се е намирал в Пловдив щабът на 2-ра българска армия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани