Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сеансът на века – шампионка срещу шампиони

[post-views]
Сеансът на века – шампионка срещу шампиони

Генерал прави гросмайсторско реми, представителят на „Българска армия“ губи минимално.

Усмихната, лъчезарна, спокойна, дружелюбна. И с излъчване на победител. Много може да се говори за шахматистката Виктория Радева и все ще бъде малко. От 18 април тя ще участва в европейското индивидуално първенство за жени, но отдели време от подготовката си, за да проведе демонстративен сеанс на 10 дъски с шампиони от армейски първенства от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Срещата се проведе в Историческия музей в Пловдив и така придоби още по-голяма тържественост.

                         Уникално събитие

нарече сеанса самата Виктория Радева. Защото досега такъв е нямало –  между шампиони на армията и европейски шампион.

На първа дъска срещу шахматната националка застана командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев. За последните 8 години, откакто той е командир на Специалните сили, те са били 6 пъти първенци в крайното класиране на държавните военни шампионати и два пъти на второ място. Останалите представители на СКСО по реда на шахматните дъски бяха армейските шампиони – капитан Стефан Николчев, младши сержант Ваня Гатева, младши сержант Неделчо Василев, редник Георги Немов, старши лейтенант Йордан Копринков,  майор Ваня Хаджиева, цивилен служител Георги Михов, лейтенант Десислава Янева и редник Даяна Симеонова.

Партията на първа дъска бързо завърши с гросмайсторско реми – единственото в сеанса. На представителите на СКСО помагаха и деца от шахматен клуб „8Х8“. Най-голяма съпротива оказа лейтенант Десислава Янева и успя… да загуби последна. Така бе оформен резултатът – 9,5:0,5. След сеанса и представителят на в. „Българска армия“ призна превъзходството на Виктория Радева на шахматната дъска, претърпявайки минимална загуба с 0:1.

Но нека представим накратко                      

                   гросмайсторът за жени

Виктория Радева. Родена е през 2001 г. в Пловдив. С шахматната игра се запознава от баща си Славей Радев още когато е на 3,5 години. 11 последователни години Виктория е републиканска шампионка по класически шахмат във всички възрастови групи, което е все още ненадминат рекорд, а заедно с медалите й от рапид и блиц има над 20 републикански титли. Шампион за жени по класически шахмат е през 2018, 2019 и 2023 г.

През 2011 г. в Бразилия става световна вицешампионка по класически шахмат до 10 годишна възраст, на 13 години е световна училищна  шампионка по рапид, на 16 г.-европейска шампионка по рапид, на 17 г. – световна шампионка до 17 г., три пъти шампион на Европейския съюз, два пъти е балканска шампионка. С националния  отбор на България през 2023 г. завоюва европейската титла, като в една от партиите се налага да играе с 40- градусова температура. Веднага след геройското реми, което удържа след 4 часа и половина, е закарана в болница на системи. Виктория Радева е гросмайстор по шахмат за жени и спортист №1 на Пловдив за 2023 г. Завършила е с отличие Търговската гимназия в Пловдив, а сега е в 4-и курс в специалност „Национална сигурност“ в Пловдивския университет.

Виктория Радева:

                  Обичам „лудите“ позиции

-Гросмайстор Радева, кога се зароди идеята за демонстративния сеанс?

-Присъствах на награждаването на шампионите от армейските първенства. Бях изключително впечатлена от тази церемония и се зароди идеята да направим нещо свързано между шампионите от армията и шампионката на Европа. Стигнахме до идеята да проведем сеанс на 10 дъски. Надявам се това събитие да е началото на едно по-голямо сътрудничество между нас.

-Бързо ли разбирате какво е нивото на всеки съперник от такива сеанси?

-Общо взето, да. Още след 5-6 хода мога да определя дали отсреща човекът се е занимавал с шахмат или е само любител. Но най-важното е да има една приятелска атмосфера.

-С ход на пешката е4 ли ще започнете, тъй като при сеанса вие сте белите фигури? Имате ли предпочитани дебюти?

-Обикновено започвам с е4, но не бих казала, че имам любим дебют.

-Какви са любимите ви позиции на шахматната дъска?

-Обичам т.н. „луди“ позиции, в които има много динамика, много комбинации, сложни са и не е ясно какво ще се случи на дъската. Но хората са казали – риск печели, риск  губи.

-Какво е за вас шахматът?

-Започнах да играя много малка, бях на 3 години и половина, тази година ставам на 23 години. Приемам шахмата като спорт. Той изисква много тренировки, да си подготвен психически и физически. Не е лесно мозъкът ти да работи интензивно 5-6 часа и да не се уморяваш. Така че трябва да имаш и физическа издръжливост.

-При победите емоциите са ясни. Но как приемате загубите?

-Загубите са неприятни и се помнят. Стремя се да не ми влияят и по-бързо да ги забравя.

-В кои шахматни първенства се чувствате най-добре – при контроли на блиц, рапид или класика?

-Предпочитам класическия шахмат, където има повече време за мислене.

-Имате ли любими шахматисти?

-Както ви казах, харесвам сложни, динамични позиции. И може би затова мои любими шахматисти, от чиито партии се възхищавам, са Михаил Тал, Боби Фишер и Гари Каспаров.

-Какъв съвет ще дадете на най-малките, които започват да се занимават с шахмат?

-Да се „бият“ здраво на шахматната дъска. Ако падат, да стават бързо. Да знаят, че ще имат загуби, но пък те изграждат характера.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани