Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десетки хиляди се включиха в протест срещу Нетаняху

[post-views]
Десетки хиляди се включиха в протест срещу Нетаняху

Десетки хиляди израелци, протестиращи срещу израелския премиер Бенянямин Нетаняху, се събраха пред сградата на израелския парламент в Йерусалим днес, предаде Ройтерс. Демонстрантите развяваха знамената на Израел  и скандираха, че искат предсрочни избори.

Протестриращите изразиха и гнева си срещу изключението, дадено от правителството на ултраортодоксалние мъже да изпълняват наборна служба.

Според израелския новинарски канал Ен 12 това е била както изглежда най-голямата демонстрация от началото на войната в Газа.

Около 600 израелски военни бяха убити досега в тази война. Това са най-големите жертви, дадени от израелски военни, от години насам.

Днес изтичаше срокът, до който израелското правителство трябваше да разреши въпроса в дългогодишната патова ситуация, свързана с освобождаване на ултраортодоксални от наборна служба. Върховният съд даде на правителството обаче срок до 30 април да представи допълнителни аргументи по въпроса.

В четвъртък обаче пак Върховният съд на Израел разпореди спирането на държавните субсидии за ултраортодоксалните евреи, които учат в религиозни семинарии, известни като йешива, вместо да отбиват военна служба. В решението на магистратите се посочва, че съществуващата система привилегирова ултраортодоксалните израелци за сметка на светската еврейска общественост.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани