Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелската армия съобщи, че 600 нейни войници са загинали от началото на войната с „Хамас“

[post-views]
Израелската армия съобщи, че 600 нейни войници са загинали от началото на войната с "Хамас"

Шестстотин израелски военни са били убити след 7 октомври 2023 г., когато избухна войната с палестинското ислямистко движение „Хамас“ в ивицата Газа. Това съобщиха днес Израелските сили за отбрана, цитирани от Франс прес.

„Надав Коен, на 20 години, родом от Хайфа… загина при сражение в южната част на ивицата Газа“, обяви израелската армия на своя официален сайт. С това загиналите израелски военни в Израел и палестинските територии от началото на войната станаха 600.

Сред загиналите 600 войници, най-малко 256 са били убити в ивицата Газа от 27 октомври насам, когато започна сухопътната военна операция, в отговор на атаката на „Хамас“ срещу Южен Израел на 7 октомври, съобщи Франс прес, като се позова на официални данни от Израел.

Повече от половината от 600-те загинали бяха убити при безпрецедентната атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври. Други военни бяха убити в окупирания Западен бряг и на границата с Ливан, където има почти ежедневна размяна на огън от 7 октомври насам.

Освен това най-малко 1523 войници бяха ранени в палестинските територии от началото на сухопътната операция, съобщи още израелската армия.

Списъкът със „загиналите във войната“, публикуван от израелската армия, който изброява убитите от 7 октомври 2023 г., включва войници и резервисти.

Израелските граждани, преминали военна служба, които представляват голяма част от възрастното еврейско население, задължително са включени като резервисти в армията до навършване на 40 години. Някои израелци решават да продължат военната си служба и след тази възраст.

Други 169 500 военни служат на договор с армията (като професионални войници и помощен персонал).

Атаката на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври доведе до смъртта на 1160 души, повечето цивилни, припомня Франс прес. Тогава приблизително 250 души бяха отвлечени, като 130 от тях все още са заложници в ивицата Газа. Смята се, че 34 от тях може да са вече мъртви.

В отговор на атаката на „Хамас“ срещу израелската територия Израел се зарече да унищожи палестинската групировка, която заедно със САЩ и ЕС е обявила за терористична организация, и предприе офанзива, при която бяха убити 32 782 палестинци, според последните данни на Министерството на здравеопазването на „Хамас“ в ивицата Газа.    

Източник: bta.bg

Избрани