Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Политическите партии в Мали поискаха избори, след като хунтата не изпълни обещанието за преход

[post-views]
Политическите партии в Мали поискаха избори, след като хунтата не изпълни обещанието за преход

Политически партии в Мали поискаха времева рамка за провеждане на президентски избори, след като управляващата хунта не успя да организира гласуването в рамките на обещаните 24 месеца преход обратно към демокрация, предаде Ройтерс.

Мали е под военно управление от август 2020 г. след първия от осемте преврата в Западна и Централна Африка, извършени за четири години, включително и тези в съседните Буркина Фасо и Нигер. Регионалните блокове се опитват да договорят преход във властта в тези държави, но временните правителства отлагат въпроса.

Сегашната хунта в Мали завзе властта с втори преврат през 2021 г. и по-късно обеща в рамките на 24 месеца след март 2022 г. да възстанови гражданското управление, от 26 март 2024 г., като преди това бъдат проведени избори през февруари.

Хунтата прие нов избирателен закон през юни 2022 г., но през септември 2023 г. тя каза, че ще отложи изборите за февруари 2024 г. поради технически причини, което предизвика недоволство сред политическите групи. След като февруари отмина без избори, това породи отново реакция сред политическите сили и организациите, представляващи гражданското общество.

В съвместно изявление основни политически партии и групи на гражданското общество в Мали призоваха властите за създаване на институционална рамка за провеждане на избори възможно най-скоро.

„Ще използваме всички законни и легитимни пътища за връщане на нормалния конституционен ред в страната“, казаха те в изявлението, подписано от над 20 формации, включително от основната опозиционна коалиция и свалената партия на бившия президент. Хунтата не е реагирала на изявлението.

Военното управление на Мали вече се провали в изпълнението на първото си обещание да проведе избори още през февруари 2022 г., което доведе до строги санкции от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС). Организацията в крайна сметка отмени санкциите, наложени на Мали след публикуването на новия избирателен закон.

Ръководеният от хунта Чад междувременно планира провеждането на първи тур на президентски избори следващия месец, като по този начин ще се превърне в първото от военните правителства в региона, което ще възстанови конституционния ред.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани