Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ каза, че новият пакет военна помощ за Украйна ще включва някои „иновации“

[post-views]
Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ каза, че новият пакет военна помощ за Украйна ще включва някои "иновации"

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Джонсън каза в интервю за изданието „Хил“, че очаква да придвижи нов пакет военна помощ за няколко страни, включващ и помощ за Украйна, когато Камарата се събере след парламентарната ваканция, но по думите му, пакетът може да включва „някои важни иновации“, предаде агенция Укринформ.

В интервюто за „Хил“ Джонсън подчерта, че се намира в трудна позиция с исторически крехко мнозинство в Камарата, но добави, че работи за придвижване на пакета и представянето му за гласуване веднага щом свика Камарата за следващата ѝ сесия.

„Разговаряме с всички членове на Камарата, особено сега по време на ваканцията им. Когато те се върнат от ваканция, ще постигнем резултат, но според мен в пакета ще има „някои важни иновации“, каза председателят.

Джонсън спомена като пример възможността за даване на заем на Украйна – идея, която придоби известна популярност по-рано този месец, като вариант да се подкрепи Киев по начин, който да успокои безпокойството на консерваторите за предоставяне на повече помощ на Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия.

Той спомена също Закона за възстановяване на икономическия просперитет и възможности на Украйна, който може да позволи на президента Джо Байдън да конфискува замразени в САЩ руски активи, с които да се подпомогне на Киев.

Джонсън допълни, че в опит да „отприщи енергията на Америка“ иска САЩ да имат „такъв износ на природен газ, който да съдейства за лишаване на руския президент Владимир Путин от възможност да финансира войната“.

Новото гласуване на следващ пакет военна помощ от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ ще се състои не по-рано от 9 април.

На 13 февруари Сенатът на САЩ одобри пакет военна помощ на стойност 95 млрд. долара за Украйна, Израел и Тайван, включително 60 млрд. долара за Киев, припомня Укринформ.

Агенцията цитира базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната, според който руското командване може да насочи очакваната си пролетно-лятна офанзива в Донецка област и вероятно ще я ограничи до едно оперативно направление, поради ограничеността на собствените човешки ресурси и планиране.

Според доклада на Института украински представители неотдавна са предупредили, че руската армия съсредоточава войски по оста Харков-Луганск, близо до Бахмут и Авдеевка, както и в Запорожска област, но в крайна сметка ще може да съсредоточи офанзивата само в едно оперативно направление, поради липса на достатъчни ресурси.

Украинският президент Володимир Зеленски каза по-рано в интервю за телевизия Си Би Ес Нюз, че Украйна се нуждае от помощ сега, защото новата руска офанзива се очаква да започне в края на май или през юни.

Източник: bta.bg

Избрани