Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Берлин ще предостави 576 милиона евро за чешката инициатива за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна

[post-views]
Берлин ще предостави 576 милиона евро за чешката инициатива за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна

Германското правителство ще предостави 576 млн. евро за чешката инициатива за съвместно закупуване на боеприпаси извън Европейския съюз, за да се подкрепи Украйна и да се компенсира недостигът на отбранителна продукция в блока, предаде Франс прес.

С тази сума „Германия ще финансира закупуването на 180 000 боеприпаса“ и ще осигури „почти 40 процента от общата сума“, обещана от европейските държави, участващи в този проект, посочиха днес от германското министерство на отбраната, запитани от АФП.

Тези боеприпаси трябва да бъдат доставени „от юни“ на фронта в Украйна.

От няколко месеца Чехия се опитва да убеди други държави да финансират фонд за закупуване на боеприпаси, които ЕС не е в състояние да произведе в достатъчни количества.

През февруари Прага заяви, че е установила наличието на 800 000 снаряда в държави извън ЕС, които биха могли бързо да бъдат изпратени на Украйна, ако бъде създадена група от купувачи от държавите членки на блока.

В началото на март Германия вече обяви, че ще участва в тази инициатива с „трицифрена сума“. Белгия, Великобритания, Дания, Франция, Литва, Нидерландия, Норвегия и Швеция също са сред страните, които ще допринесат за тази инициатива.

От няколко месеца насам украинските сили изпитват остър недостиг на боеприпаси, за да могат да отблъснат руските войски, които са по-добре подсигурени.

Междувременно руското министерство на отбраната заяви днес, че руската армия е отвоювала повече 400 кв. км от територията на Украйна от началото на годината на фона на поемане на инициативата от руските войски на фронта заради недостига на боеприпаси в украинската армия.

„Общо от началото на годината 403 кв. км от територията на новите региони на Руската федерация са преминали под наш контрол“, каза на съвещание руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани